Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk προς Πολωνία: Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους πολίτες και τις συνταγματικές αξίες

Tusk προς Πολωνία: Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους πολίτες και τις συνταγματικές αξίες
Παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και την άρση του αποκλεισμού, οι διαδηλώσεις κατά της πολωνικής κυβέρνησης συνεχίζονται
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει η Πολωνία μετά την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας κατά της εθνοσυντηρητικής κυβέρνησης της χώρας.
Όπως αναφέρει η Deutsche welle, οι διαδηλωτές εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον σχεδιαζόμενο περιορισμό της ελευθερίας του τύπου, μερικές εκατοντάδες από τους χιλιάδες συνολικά που διαδήλωναν μπροστά στο κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, απέκλεισαν προσωρινά το κτήριο εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό του έως τις πρώτες πρωινές ώρες κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και την πρωθυπουργό Beata Sintvo.
Παρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών και την άρση του αποκλεισμού, οι διαδηλώσεις κατά της πολωνικής κυβέρνησης συνεχίστηκαν και χτες το βράδυ.
Πάντως η πολωνή πρωθυπουργός φαίνεται να επιλέγει την οδό της κλιμάκωσης.
Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα χθες (17/12) χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις διαδηλώσεις εξαπολύοντας πυρά κατά της αντιπολίτευσης.
«Η κίνηση της αντιπολίτευσης με στόχο την πρόκληση ακραίων πολιτικών διαθέσεων ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική κατάσταση στη χώρα.
Αντιθέτως πηγάζει από την απελπισία και την απογοήτευση αυτών που έχασαν την εξουσία και δεν έχουν ιδέα πως να πείσουν τους Πολωνούς για τις απόψεις τους».
Το νέο κύμα διαδηλώσεων στην Πολωνία πυροδότησαν τα κυβερνητικά σχέδια για περιορισμό των μέσων ενημέρωσης εντός του κοινοβουλίου.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απαγόρευση σε δημοσιογράφους να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο εντός της αίθουσας, κάτι που θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατη την καταγραφή παρατυπιών και παραβιάσεων εκ μέρους των βουλευτών.
Εκκλήσεις εκ μέρους ΕΕ
Η εθνοσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), που ανέλαβε τα ηνία τον Οκτώβριο του 2015, επιχειρεί να συνεχίσει την αμφιλεγόμενη μεταρρυθμιστική της πολιτική, η οποία επικρίνεται έντονα όχι μόνο εκ μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και από την ΕΕ, εκπρόσωποι της οποίας κάνουν λόγο για πλήγμα κατά του κράτους δικαίου στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.
Με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να αλλάξει στάση, «φωτογραφίζοντας» τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Jaroslav Katcinski.
Όπως τόνισε, «κάνω έκκληση σε αυτούς που ασκούν την πραγματική εξουσία στη χώρα μας να σεβαστούν τους πολίτες και τις συνταγματικές αρχές και αξίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης