Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση - Από την «πολιτική λύση» στον «συμβιβασμό» - Μάχη στο EWG

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση - Από την «πολιτική λύση» στον «συμβιβασμό» - Μάχη στο EWG
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου του 2017
Με διαπραγμάτευση και αμοιβαίες υποχωρήσεις εκτός και «σκληρό ρόκ» εντός θα κλείσει το 2016 για την κυβέρνηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό φαίνεται πως έχει μετακινηθεί από την εύρεση «πολιτικής λύσης» στον «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου με το οικονομικό επιτελείο να έχει ξεκινήσει την ανταλλαγή e-mail με τους θεσμούς από το Σαββατοκύριακο 17 και 18/12
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να βάλει όσο το δυνατόν λιγότερο «νερό στο κρασί» της επιμένοντας στις κόκκινες γραμμές για μη επιβολή νέων μέτρων για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% συν 1% που θα κατευθύνεται σε αναπτυξιακές πολιτικές.
Ωστόσο, η Αθήνα φαίνεται πως έχει αποδεχθεί την φόρμουλα της επιβολής ενός «κόφτη διαρκείας» που θα ενεργοποιείται όταν σημειώνεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι για το οποίο δεν απαιτείται ψήφιση από τη Βουλή.
Πάντως, και σε αυτή τη «φόρμουλα» υπάρχει ακόμα αρκετός «διαπραγματευτικός δρόμος» που πρέπει να διανυθεί κυρίως από την ελληνική πλευρά καθώς οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο «κόφτης διαρκείας» να μην είναι προκαθορισμένα και με κάποιο τρόπο «απολύτως δεσμευτικά».
Οι δανειστές πιέζουν ο αυτόματος μηχανισμός να έχει πολυετή διάρκεια και για μετά τη λήξη του προγράμματος κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «4ο μνημόνιο» ενώ οι κωδικοί  του προϋπολογισμού και τα μέτρα θα αφορούν σε μισθούς δημοσίου, συντάξεις, περικοπές δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομές, μείωση αφορολόγητου νέες φορολογικές επιβαρύνσεις με έμμεσου ή άμεσους φόρους κ.α.
Μάλιστα δεν αποκλείεται τις διαπραγματευτικές δυνατότητες αλλά και τα όρια του συμβιβασμού, να τα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να είναι το τελευταίο της χρονιάς.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας, όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του, να εγκρίνουν τη διαπραγματευτική στάση και τις αποφάσεις του. 
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα και με τον χρόνο να πιέζει από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολίτικό επίπεδο» με καλά πληροφορημένες πηγές να αναφέρουν ότι η προσοχή είναι στραμμένη στο Εuro Working Group αυτής της εβδομάδας (αύριο Τρίτη). 
Στόχος, σε πρώτη φάση να υπάρξει «απεμπλοκή» και «άρση των παρεξηγήσεων» που προκλήθηκαν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά τους ΒΑ Αιγαίου.
Μάλιστα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εμφανίζοντας αισιόδοξες για το αποτέλεσμα σημειώνοντας ότι οι πρώτες σκληρές τοποθετήσεις που εκφράστηκαν από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφανγκ Σόμπλε και υιοθετήθηκαν από τον Γερούν Ντάισεμπλουμ έχουν «μαλακώσει» ενώ δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του EWG.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεπαγώσουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Όσο για την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου  της Κομισιόν Βάλντις  Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «αυτό που έχει περιπλέξει τα πράγματα ήταν η μονομερής ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τις παροχές για το 2016-2017» και πως «στο μνημόνιο είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται συζήτηση και συμφωνία με τους εταίρους για τις δημοσιονομικές συνέπειες, αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει παροχές» κυβερνητικές απαντούσαν ότι «ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν είναι και ο πλέον αρμόδιος για να τοποθετείται στα ζητήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης». 
Την ίδια ώρα με την κυβέρνηση να πιέζεται από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τους δανειστές, τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν «κακά μαντάτα», και το «true story» ως πολιτικό αφήγημα να μετατρέπεται σε …«story of compromise» το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει την τακτική του «σκληρού ροκ»  με τους πολιτικού του αντιπάλους.
Ο πόλεμος ανακοινώσεων και οι ιδιαιτέρα υψηλοί τόνοι καθώς και η σκληρή γλώσσα μεταξύ κυβέρνηση και Νέας Δημοκρατίας έδωσαν το στίγμα του τι θα ακολουθήσει σήμερα το βράδυ στη Βουλή κατά της διάρκεια της συζήτησης και της ψήφισης του μέτρου για την απαλλαγή του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. 
Και μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα αφήσει να πάει ανεκμετάλλευτη η πολιτική ευκαιρία που του δόθηκε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λόγω του «αλαλούμ» και της μετατόπισής της από το «ναι» στο «παρών» στην παροχή του εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Χαρακτηρισμοί όπως «η συμμαχία των προθύμων», «yes men» και «ακραίους κύκλους των δανειστών που τηλεφωνούν για να δώσουν εντολές σε κάποιους που έχουν βαθειά γνώση μέσω γερμανικών τηλεφωνικών κέντρων» είναι μόνον η αρχή.
Και μπορεί η πολική αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο και το πνεύμα των Χριστουγέννων να …απουσιάζει από την πολιτική σκηνή ωστόσο αυτό δεν προμηνύει είσοδο της χώρας σε προεκλογική περίοδο.
Το χαρτί των εκλογών το οποίο αρχικά φάνηκε διατεθειμένο να τραβήξει το Μέγαρο Μαξίμου σε περίπτωση που πίεζαν οι δανειστές για μέτρα και νέο μνημόνιο από το …παράθυρο ήταν μάλλον μια μπλόφα στην οποία δεν «τσίμπησαν» οι δανειστές.
Άλλωστε, με δεδομένες τις «κακές επιδόσεις» της συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις δημοσκοπήσεις η προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε «πολιτική αυτοκτονία» και όχι «ηρωική έξοδο» καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα θα έμπαινε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας χάνοντας και την ιστορική ευκαιρία της ένταξης στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωση (QE) για να πάρει ουσιαστική «ανάσα» η οικονομία.  
Με αυτά τα δεδομένα το Μαξίμου θα πορευθεί με «σκληρό ρόκ» εντός ενώ εκτός θα πει …«πάσο» στους δανειστές προσπαθώντας να μη βγει χαμένη από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης κρατώντας δυνάμεις και «χαρτιά» για τη διαπραγμάτευση που αφόρα στα μέσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Δημ. Αλειφερόπουλος

Πρώτη ενημέρωση: 00:36, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης