Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρατικοποιείται η PrivatBank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας - Φόβοι για πολιτική αστάθεια

Κρατικοποιείται η PrivatBank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουκρανίας - Φόβοι για πολιτική αστάθεια
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η κρατικοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν οι καταθέσεις 
Στην κρατικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Ουκρανίας, PrivatBank, προχωρά η κυβέρνηση της χώρας, την οποία κήρυξε αφερέγγυα σήμερα Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα, η κρατικοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν τα 20 εκατ. των Ουκρανών πελατών και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η PrivatBank δεν υλοποίησε το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και το 97% των επιχειρηματικών δανείων κατέληξε σε εταιρίες που συνδέονται με τους μετόχους της τράπεζας.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζα την 1η Δεκεμβρίου διαμορφωνόταν σε 148 δισ. γρίβνα (5,65 δισ. δολ).
«Είμαστε βέβαιοι ότι η κρατικοποίηση της τράπεζας είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζεται.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το κράτος είναι έτοιμο να στηρίξει την τράπεζα με ρευστότητα εφόσον χρειαστεί, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά η αγορά συναλλάγματος και το επίπεδο του πληθωρισμού.
Όπως σχολιάζει το Reuters, το bailout μπορεί να πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια στην Ουκρανία, καθώς τα κόμμα της αντιπολίτευσης ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης