Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαφωνίες στο EWG για εξαγγελίες Τσίπρα και χρέος, στις 21/12 νέα συνεδρίαση - Η Ελλάδα δεσμεύεται εγγράφως ότι τα μέτρα ήταν εφάπαξ

Διαφωνίες στο EWG για εξαγγελίες Τσίπρα και χρέος, στις 21/12 νέα συνεδρίαση - Η Ελλάδα δεσμεύεται εγγράφως ότι τα μέτρα ήταν εφάπαξ
H Ελλάδα δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί άλλη φορά σε μονομερείς ενέργειες....
(upd4) Έγγραφες διαβεβαιώσεις από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ότι το κοινωνικό πακέτο των 617 εκατ προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενο ζήτησαν οι δανειστές από την Ελλάδα στο EuroWorking Group.
Το κλίμα ήταν τεταμένο και πολλές χώρες επιτέθηκαν στην Ελλάδα για τις μονομερείς ενέργειες της.
Πάντως το γεγονός ότι θα υπάρξει και αύριο 21 Δεκεμβρίου του 2016 έκτακτο EuroWorking Group σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο συμφωνίας ειδικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος άπαξ και η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τους όρους των δανειστών.
Από εδώ και πέρα η Ελλάδα εγγράφως δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί άλλη φορά σε μονομερείς ενέργειες ενώ δεσμεύεται επίσης ότι δεν θα πάρει καμία πρωτοβουλία εάν πρώτα δεν υπάρχει επικύρωση από τους δανειστές..... 

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Ολοκληρώθηκε το σημερινό EuroWorking Group σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των εξαγγελιών Τσίπρα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με τους συνομιλητές να μην επιτυγχάνουν «πλήρη ομοφωνία» και τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται αύριο, μέχρι το απόγευμα. 
Αναλυτικότερα, χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το σημερινό, έκτακτο EuroWorking Group για την Ελλάδα, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών.
Οι συμμετέχοντες στο EWG αντάλλαξαν εποικοδομητικά σχόλια, σχετικά με τις πιθανές συνέπειες των ήδη νομοθετημένων δημοσιονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ήτοι το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
Συζητήθηκαν, επίσης, πιθανές επιλογές για το «ξεκλείδωμα» της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που «πάγωσαν» μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ωστόσο, σύμφωνα και με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν υπήρξε κοινή συναίνεση.
Ως εκ τούτου, δίνεται χρόνος στα κράτη-μέλη για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις έως αύριο, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον.

Νωρίτερα, το bankingnews.gr μετέδιδε: 

«Καλό Φλεβάρη και βλέπουμε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»…

Είναι η εκτίμηση Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι, αντίθετα με την ελληνική πλευρά, δεν βλέπουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Και αυτό γιατί σε μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως είναι το εργασιακό, οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα, το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018-2020, ο διευρυμένος «κόφτης» και τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητάει το ΔΝΤ, ακόμη και η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναζητείται πλέον λύση σε πολιτικό επίπεδο.
Ετσι ούτε το σημερινό EuroWorking Group (EWG) υπό τον Τόμας Βίζερ,  στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, πρόκειται να ασχοληθεί με τα προηγούμενα έξι μεγάλα «αγκάθια».
Θα μπορούσε να το κάνει, αν και όπως όλα δείχνουν κεντρικό θέμα στην ατζέντα θα είναι το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος, τα οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έβαλε σε «πάγο» μετά τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και νησιά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν ο διοργανωτής αυτού του «παιχνιδιού», βασική θέση σε αυτό είχε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν στις 5 του μηνός στην ευρωζώνη, δίχως όμως επίσημη απόφαση από το Eurogroup.
Εφόσον οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης είναι θετικά διακείμενοι στο να «ξεπαγώσουν» οι ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, ενδεχομένως τότε, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή, να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup (μέσω τηλεδιάσκεψης) προκειμένου να ξαναβάλει καύσιμα στη «μηχανή» της διαπραγμάτευσης που λόγω των εξαγγελιών της Αθήνας έμεινε στα μισά του δρόμου…
Οι θεσμοί κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες με τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες.
Και ακολουθούν το ομόλογο Σαμαρά, που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ.
Πριν από τον Απρίλιο η Αθήνα έχει να πληρώσει κάτι «ψιλά» και δη στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, πώς οι θεσμοί να μην παίζουν καθυστερήσεις με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης για την οποία υπάρχουν δύο σενάρια:
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ολοκλήρωση αυτής αρχές Φεβρουαρίου, μήνα κατά τον οποίο θα έχει δείξει για το πού θα κάτσει η μπίλια με το πλεόνασμα του 2016 και δη αν θα καλύπτει τον μνημονιακό στόχο για 1,09% του ΑΕΠ ή θα είναι κατά τι υψηλότερο.
Το κακό σενάριο είναι η αξιολόγηση να πάει για Μάρτιο ή και για Απρίλιο ακόμη και αυτό που προέχει είναι αν το ΔΝΤ θα μπει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα. Τότε βέβαια η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα των 5 δισ. ευρώ που ζητά το Ταμείο συν τον ενισχυμένο «κόφτη».

Σκληρή στάση Schaeuble

Ανυποχώρητος έναντι της Ελλάδας εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, όσον αφορά την εμπολοκή που έχει προκύψει με τις εξαγγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό ζήτημα.
Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στις 16:00 ο Schaueble δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται διαφορετικά θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει η Die Zeit.
«Η αρχική απάντηση για το αν συνάδουν οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης με τοις υποχρεώσεις της είναι «όχι». Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», τόνισε ο Schaeuble απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.
Σημειώνεται ότι ο Schaeuble είναι ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που αντέδρασε στις εξαγγελίες Τσίπρας (όπως άφησε να εννοηθεί και ο Επίτροπος Moscovici) και επί της ουσίας υπαγόρευσε στον ESM το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup.

Πρώτη ενημέρωση: 00:10, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης