Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Κατάρρευση της Deutsche Bank θα συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Κατάρρευση της Deutsche Bank θα συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες
«Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποδηλώνει πως η Deutsche Bank δυσκολεύεται να πετύχει τη μείωση του προστίμου σε επίπεδο τέτοιο που να μην απειλεί τη φερεγγυότητά της»
Αν και έχει κάνει πολλή βήματα προς την ανάκτηση της αξιοπιστίας και του κύρους της, η Deutsche Bank έχει, ακόμα, να… ανεβεί πολλά βουνά.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ανώτερο στέλεχος του BlackRock Investment Institute, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας πως «αν η Deutsche Bank δεν τα καταφέρει, τότε ξεχάστε τις ευρωπαϊκές τράπεζες σαν σύνολο».
«Αυτό που επιχειρεί ο John Cryan - CEO της Deutsche Bank - είναι να καταστήσει το μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας πιο βιώσιμο», σημείωσε ο Ewen Cameron, προσθέτοντας πως «έχουν κάνει πολλά δύσκολα βήματα, ωστόσο παραμένουν ακόμα μεγάλα εμπόδια».
Το CNBC υπενθυμίζει πως η Deutsche Bank αντιμετωπίζει πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων, που της επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για την υπόθεση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, αναμένεται διακανονισμός μεταξύ της γερμανικής τράπεζας και των αμερικανικών αρχών, για μείωση του προστίμου, ακόμα και αύριο Τετάρτη.
Επενδυτές και αναλυτές σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουν το τέλος της αβεβαιότητας περί αυτού του ζητήματος εδώ και μήνες.
Εντούτοις, παρά τις κατά καιρούς εικασίες, η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να θυμίζει τραινάκι του λούνα παρκ.
«Η διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποδηλώνει πως η Deutsche Bank δυσκολεύεται να πετύχει τη μείωση του προστίμου σε επίπεδο τέτοιο που να μην απειλεί τη φερεγγυότητά της», επισήμανε ο Bronka Rzepkowski, αναλυτής της Oxford Economics.
Σύμφωνα με το CNBC, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να πετύχουν κέρδη, λόγω των τεράστιων προστίμων, των αδύναμων εσόδων και του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων.
Παρότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι έτοιμες να χορηγήσουν επιπλέον κεφάλαια αν χρειαστεί, οι δομές του τραπεζικού συστήματος παραμένουν ασταθείς.
«Αν η τράπεζα παραμείνει φερέγγυα και το bail-in δεν είναι τόσο έντονο είναι σαν κάποιος να παθαίνει καρδιακή προσβολή, να του βάζουν απινιδωτή και να επανέρχεται στη ζωή», σημείωσε ο Watt της BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης