Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Grexit θα επανέλθει μετά τις γερμανικές εκλογές – Το δίλημμα του 2018 Grexit με λεφτά ή 10ετές 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά;

tags :
Το Grexit θα επανέλθει μετά τις γερμανικές εκλογές –  Το δίλημμα του 2018 Grexit με λεφτά ή 10ετές 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά;
Το μεγάλο δίλημμα για την Ελλάδα είναι ένα μακροπρόθεσμο μνημόνιο χωρίς λεφτά ή 50 δισεκ. κεφάλαια αλλά με Grexit;
Το σενάριο του Grexit θα επανέλθει μετά τις γερμανικές εκλογές και όσο πλησιάζει η Ελλάδα προς το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018.
Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ενταχθεί η Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η χώρα και η οικονομία θα επανέλθουν στον δρόμο της κανονικότητας.
Οι ψευδαισθήσεις όμως σύντομα θα καταρρεύσουν σε μια χώρα ακραίας υπερφορολόγησης, σε μια χώρα όπου οι καταθέσεις έχουν βαλτώσει εδώ και 18 μήνες, η πρόοδος στα προβληματικά δάνεια των τραπεζών είναι οριακή και η γενική αίσθηση στην οικονομία είναι ότι κινούμαστε ακίνητοι.
Μεταξύ 2015 και 2016 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τι άλλαξε;
Το 2015 υπήρχαν διάχυτες οι ανησυχίες για το Grexit και για το 2018 όλοι ανησυχούν πάλι για το Grexit.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πολλοί ακολουθεί μια πολιτική τακτική και ο στόχος του κοινωνικού πακέτου ήταν να δώσει τα 617 εκατ. να καταβάλλει τις συντάξεις και με μια κίνηση μεταμέλειας να μπορέσει στο μεσοδιάστημα… να περάσει και το αφορολόγητο και τις ομαδικές απολύσεις στα μουλωχτά.  
Όλα αυτά είναι ανοησίες άπαξ και το ελληνικό δημόσιο έχει διαθέσιμα για την καταβολή των συντάξεων.
Το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα ξαναδώσει κοινωνικό πακέτο και ότι οποιαδήποτε παροχή θα πρέπει να περνάει πρώτα από την έγκριση των δανειστών.
Το δίλημμα του 2018 για την Ελλάδα θα είναι Grexit με λεφτά π.χ. η πρόταση Schaeuble που είχε προσφέρει 50 δισεκ. με παράλληλη έξοδο από το ευρώ ή 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά.
Το 2018 τα λεφτά για την Ελλάδα τελειώνουν και όσοι ονειρεύονται μεγάλες δημοπρασίες ομολόγων όπου το ελληνικό κράτος θα δανείζεται άνετα από τις αγορές απλά θα διαψευστούν.
Για να μπορέσει η Ελλάδα μετά το 2018 να δανείζεται από τις αγορές χρειάζεται 4ο μνημόνιο το οποίο όμως δεν θα παρέχει χρηματοδότηση.
Εάν η Γερμανία δεν αποδυναμωθεί με το δίπολο Trump ΗΠΑ και Putin Ρωσία και η Merkel δεν αποδυναμωθεί στις εκλογές του 2017 τότε είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα το 2018 θα βρεθεί στο αδιέξοδο.
Εάν η Γερμανία ή η Merkel αποδυναμωθούν – σενάριο που ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί – τότε υπάρχει πιθανότητα απλά να συμφωνήσουμε με την ΕΕ σε ένα πακέτο μέτρων ένα 4ο πρόγραμμα χωρίς όμως νέα κεφάλαια.
Το μεγάλο δίλημμα για την Ελλάδα είναι ένα μακροπρόθεσμο μνημόνιο χωρίς λεφτά ή 50 δισεκ. κεφάλαια αλλά με Grexit;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης