Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικές σκοπιμότητες ακραίων κύκλων πίσω από τις εμπλοκές της διαπραγμάτευσης - Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των ισοδύναμων

Πολιτικές σκοπιμότητες ακραίων κύκλων πίσω από τις εμπλοκές της διαπραγμάτευσης - Επιστρέφει ο «εφιάλτης» των ισοδύναμων
Η Αθήνα είχε ενημερώσει εταίρους και δανειστές ότι προτίθεται να προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθεια και σε μέτρα κοινωνικής στήριξης από το υπερπλεόνασμα
Τον… «εφιάλτη» των ισοδύναμων μέτρων επανέφεραν οι δανειστές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εκμεταλλευόμενοι την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διανείμει στους χαμηλοσυνταξιούχους 617 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την υπεραπόδοση των εσόδων.
Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα, στη δεσμευτική επιστολή που θα συντάξει, εκτός από την ρητή αναφορά ότι η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε χαρακτήρα εφ άπαξ παροχής, να περιγράφει με σαφήνεια τα μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, στην περίπτωση που τον Απρίλιο τα στοιχεία της Eurostat καταδείξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα «ισοδύναμα» που ζητούν προληπτικά οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση θα υπερβαίνουν αυτό καθ’ αυτό το πόσο που διέθεσε η ελληνική κυβέρνηση ως έκτακτη παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, ώστε να είναι βέβαιη η απόδοση των μέτρων σε περίπτωση που ενοποιηθούν. Από την πλευρά της, η Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να αποτύχει ή να βγει εκτός στόχων το πρόγραμμα, το οποίο, με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή να τονίζει, δε, πως είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνει πλήρως η εφαρμογή ενός μνημονίου.
Η ίδια κυβερνητική πηγή, πάντως, σημείωνε ότι η επιστολή, την οποία θα συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποσταλεί την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup, αφού πρωτίστως το περιεχόμενο της συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Κατά πάγια τακτική των δανειστών, τα «ισοδύναμα» μέτρα που ζητούν αφορούν οριζόντιες περικοπές κρατικών δαπανών, μισθών και συντάξεων, καθώς δεν αποδέχονται τα λεγόμενα παραμετρικά μέτρα, όπως προσδοκώμενα έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή υπεραπόδοση φορολογικών εσόδων κλπ. Ως εκ τούτου, η Αθήνα ζητά χρόνο για να επιτύχει και σε αυτή την περίπτωση (ξεμπλοκάρισμα βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), πέραν της β’ αξιολόγησης, πολιτική λύση και να μην υποχρεωθεί να αποστείλει δεσμευτικό κείμενο στο οποίο θα περιγράφονται νέα μέτρα.
Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψή που είχε το μεσημέρι με το Οικονομικό Επιτελείο ενημερώθηκε για την επιστολή του ESM και τι ακριβώς διευκρινίσεις ή δεσμεύσεις ζητούν εταίροι και δανειστές.
Αίσθηση πάντως προκαλεί και η «μεθόδευση» που οδήγησε στη εμπλοκή της εφαρμογής των βραχυπροθέσμων μέτρων, καθώς η Αθήνα, όπως επιβεβαίωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, είχε ενημερώσει τους εταίρους και δανειστές ότι προτίθεται να προχωρήσει στην παροχή οικονομικής βοήθεια και σε μέτρα κοινωνικής στήριξης από το υπερπλεόνασμα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ούτε το πόσο ούτε το είδος της παροχής. Εταίροι και θεσμικοί δεν φάνηκε να διαφωνούν ούτε διατύπωσαν ενστάσεις και διαφωνίες, ωστόσο επανήλθαν αμέσως μετά μπλοκάροντας την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Αυτό κάνει την κυβέρνηση ιδιαίτερα καχύποπτη με κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για «παγίδευση» και σκοπιμότητα, προκειμένου να προκληθεί «τεχνητή κρίση». «Τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση» ανέφερε κυβερνητική πηγή, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί πολιτική λύση τόσο στο ζήτημα με την εμπλοκή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Με αυτό το δεδομένο ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα έχει και νεότερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς.

Δημ. Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης