Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποίηση Μαξίμου για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων – Οι δεσμεύσεις στην επιστολή Τσακαλώτου

Ικανοποίηση Μαξίμου για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων – Οι δεσμεύσεις στην επιστολή Τσακαλώτου
Eκτός απροόπτου το EuroWorkingGroup στις 12 Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου
Απολύτως ικανοποιημένη και δικαιωμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» των δανειστών που αποδέχθηκαν τις εξηγήσεις της Αθήνας για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, ξεμπλοκάροντας τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Είχε προηγηθεί ένα 48ωρο θρίλερ με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς να ανταλλάσουν e-mails και τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνεται για κάθε στάδιο και κάθε σημείο των διαβουλεύσεων. 
Άλλωστε ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που έδωσε και το τελικό «οκ» για το περιεχόμενο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους δανειστές.
 Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, φαίνεται να αποδέχθηκε τους όρους των δανειστών, και ειδικά το σημείο που αφορά τη λεγόμενη "13η σύνταξη".
Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές εκτός από τη ρητή δέσμευση ότι η χορήγηση «13η σύνταξης» στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε χαρακτήρα εφάπαξ καταβολής η Αθήνα αποδέχθηκε και την ενεργοποίηση μέτρων μέσω του «κόφτη» στην περίπτωση που τον Απρίλιο η Eurostat διαπιστώσει ότι υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.
Η δέσμευση αυτή είναι απολύτως ασφαλής, καθώς τα μέχτρι τώρα ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ενεργοποιηθεί ο κόφτης για τη χρονιά που εκπνέει.
Επιπλέον η ίδια πηγή ανέφερε ότι στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και «αιφνιδιασμούς» αν πρώτα δεν έχει ενημερώσει λεπτομερώς τους θεσμούς για τις προθέσεις της.     
Με αυτά τα δεδομένα και μετά τη δημόσια δήλωση του eεπικεφαλής του eurogrup Γερούν Ντάισενμπλουμ μέσω του twitter εκτός απροόπτου το EuroWorkingGroup  στις 12 Ιανουαρίου θα ανάψει το πράσινο φως ώστε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Χρέος να ενεργοποιηθούν με το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. 
Ωστόσο αυτή η διαδικασία όπως έχει επιβεβαιώσει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέεται με την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία θα πρέπει να βρεθεί λύση και «σημείο επαφής» για μια σειρά από ανοικτά ζητήματα.  
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι παρά το αίσιο τέλος στην  υπόθεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος το ….«καψώνι» από τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ θα συνεχιστεί με πεδίο αυτή τη φορά τα ζητήματα αγκάθια για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.  
Σε κάθε περίπτωση και με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση πέρνα στην αντεπίθεση και κάνει λόγο για αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές.
Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, αναφέρουν κυβερνητικές  πηγές.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης