Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έως και 4 δισ. δολάρια θα κοστίσει ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ - Τουρκίας

Έως και 4 δισ. δολάρια θα κοστίσει ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ - Τουρκίας
Σύμφωνα με ισραηλινή εμπειρογνώμονα, η κατασκευή του αγωγού πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι και προς όφελος της Κύπρου
Η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ισραηλινή λέκτορα του Πανεπιστημίου Technion, Gina Cohen, η οποία μιλώντας στο πρακτορείο Anatolu υποστήριξε, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αυξήσει το κόστος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το κόστος κατασκευής του αγωγού θα ανέλθει σε 4,4 με 6,6 εκατομμύρια δολάρια ανά χλμ., σημειώνοντας ότι για την ολοκλήρωσή του χρειάζονται 4 χρόνια.
Προβλέπει δε, ότι μετά το 2021 τόσο το κόστος κατασκευής, όσο και η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθούν, γι’ αυτό όπως λέει, οι δύο πλευρές πρέπει να βιαστούν και να ξεκινήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν.
Όπως λέει η ίδια, το Ισραήλ έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο για ίδια χρήση, γεγονός που θα το βοηθήσει να απεξαρτηθεί από εισαγώμενες πηγές ενέργειας, αφού όπως εκτιμά, θα μπορεί να παράγει το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται από το φυσικό αέριο και το 10% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ποιο επικερδές για το Ισραήλ να το εξάγει σε Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Αναφερόμενη δε στο γεγονός, ότι ο αγωγός αυτός πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου, υποστηρίζει, ότι η κατασκευή του θα είναι και προς όφελος της Μεγαλονήσου, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά.
Η Cohen υπογραμμίζει, ότι ολόκληρη η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για το Ισραήλ, πολιτικά, εμπορικά και περιβαλλοντικά και σημειώνει ότι και οι χώρες της περιοχής ενδιαφέρονται να έχουν περισσότερο διαθέσιμο φυσικό αέριο.
Κάνει δε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «είναι μια μεγάλη αγορά», καθώς το 2015 κατανάλωσε 47,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έναντι μόλις 10 δισ. κυβικών μέτρων που κατανάλωσε το Ισραήλ.
Η Cohen τονίζει ακόμη, ότι «πρόκειται για μια αγορά (σ.σ. της Τουρκίας), η οποία είναι γνωστό, ότι αναπτύσσεται πολύ έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ είναι επίσης αξιόπιστη οικονομικά καταβάλλοντας στην ώρα τους τις οφειλές της».
Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Ισραήλ να ζητήσει προσφορές για 24 οικόπεδα στην ΑΟΖ του, χαρακτηρίζοντας την «πολύ σημαντική», καθώς όπως συμπλήρωσε, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας, απόκτηση τεχνογνωσίας, κ.λπ.
Προσκαλεί δε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας Turkish Petroleum, καθώς και άλλες εταιρείες με τεχνογνωσία από την γειτονική μας χώρα, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή φυσικού αερίου σε κάποια απ’ αυτά τα 24 οικόπεδα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης