Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Πρωταρχικής σημασίας για Ελλάδα και Ευρώπη η αναστροφή των πολιτικών λιτότητας

Κατρούγκαλος: Πρωταρχικής σημασίας για Ελλάδα και Ευρώπη η αναστροφή των πολιτικών λιτότητας
«Για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική, θέλουμε να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη»
Κατά των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στα κράτη της Ευρωζώνης τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.
Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ως πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη την αναστροφή των πολιτικών λιτότητας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ε.Ε.
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα και ειδικότερα στην κοινή βούληση των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη, «με τη λήψη μέτρων, ούτως ώστε να αναστραφούν οι πολιτικές λιτότητας και να μειωθεί η ανισοκατανομή προτεραιοτήτων, όρων και κυρίως πολιτικών κατευθύνσεων, ανάμεσα στην κοινωνική και στην οικονομική διάσταση της Ε.Ε.».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει πάψει πια να ισχύει το γεγονός της συνεχούς βελτίωσης της ευημερίας των πολιτών της Ε.Ε., σε σημείο «μάλιστα, που για πρώτη φορά, η δική μας γενιά αισθάνεται ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα παιδιά μας θα έχουν χειρότερη ζωή από τη δική μας».
Περί αυτού, σημείωσε πως ένα από τα βασικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής και του γενικότερου αποτυπώματος, είναι η επίδρασή της στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Ως προς αυτό, χαρακτήρισε κλασική περίπτωση τις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο, όπως παρατήρησε, οι σοσιαλδημοκράτες αφίστανται από τη στρατηγική συμμαχία που είχαν με το Λαϊκό Κόμμα και αναπροσανατολίζουν την πολιτική τους πέρα από τη μέχρι τώρα ορθοδοξία της λιτότητας.
«Είναι σημαντικό αυτό για την Ευρώπη, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων, από τα θέματα του χρέους μέχρι τα ζητήματα ανάπτυξης της οικονομίας», προσέθεσε και υπογράμμισε πως «για να έχουμε μια Ελλάδα κοινωνική, θέλουμε να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των δράσεών του στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε:
«Επιδιώκουμε μια πολυπολική εξωτερική πολιτική, πολυδιάστατη, που θέλει να κάνει την Ελλάδα γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γιατί αυτό είναι το γεωστρατηγικό μας πλεονέκτημα, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, αλλά και λόγω της ιστορίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης