Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Janet Yellen μισεί τα μετρητά

Phoenix Capital: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Janet Yellen μισεί τα μετρητά
Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να αναγκάσουν τους καναταλωτές να ξοδέψουν τα χρήματά τους ή να τα επενδύσουν σε στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου και γι’ αυτό τιμωρούν τις αποταμιεύσεις με τα αρνητικά επιτόκια
Τον πραγματικό λόγο για τον οποίο η Janet Yellen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), μισεί τα μετρητά, αποκαλύπτει η εταιρεία Phoenix Capital, στο σημερινό (28/12) σημείωμά της προς τους επενδυτές.
Η πρόεδρος της Fed υποστήριξε πως «τα μετρητά δεν είναι μια βολική αποθήκευση αξίας».
Σε μακροπρόθεσμη βάση, η άποψη που εξέφρασε η Yellen είναι σωστή, αναφέρει η Phoenix Capital, επισημαίνοντας πως, «σε τελική ανάλυση, χάρη στη Fed, το αμερικανικό δολάριο έχει χάσει το 95% της αγοραστικής του δύναμης τα τελευταία 100 περίεργα χρόνια. Κυριολεκτικά, όποιος κρατάει τα χρήματά του σε μετρητά χάνει ασταμάτητα χρήματα.



Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, όπου ομόλογα αξίας περίπου 9 τρισ. έχουν αρνητικά επιτόκια, τα μετρητά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα, σημειώνει η Phoenix Capital. Ναι, θα συνεχίσουν να χάνουν κάποιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, εντούτοις το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ομολόγων σε Ευρώπη και Ιαπωνία, μόνο που εκεί καταγράφεται πιο έντονη μεταβλητότητα.
Η Yellen περιφρονεί τα μετρητά, όχι επειδή είναι ένας κακός τρόπος να αποθηκεύσει κανείς αξία, αλλά διότι τα μετρητά, ιδίως στη φυσική τους μορφή (χαρτονομίσματα και νομίσματα) είναι ένα «παραθυράκι» στο ισχύον χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιτρέπει σε κάποιον να ξεφύγει από την τρέλα των αρνητικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, εκτιμά η Phoenix Capital.
Άλλωστε, υπάρχουν δύο καλοί λόγοι για να φυλάσσει κανείς τα χρήματά τους στις τράπεζες:
1. Η ασφάλεια
2. Οι τόκοι
Με τις πολιτικές των αρνητικών επιτοκίων, ο δεύτερος λόγος ακυρώνεται, καθώς μεταφράζεται σε απώλεια χρημάτων, όταν αυτά είναι αποθηκευμένα στην τράπεζα.
Οπότε μένει μόνο το κίνητρο της ασφάλειας. Μπορεί, όμως, κανείς να πετύχει τον ίδιο βαθμό ασφάλειας, αγοράζοντας ένα οικιακό θησαυροφυλάκιο και τοποθετώντας τα χρήματά του εκεί. Πράγματι, αυτό φαίνεται ότι κάνουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, από τότε που οι κεντρικές τράπεζες στις δύο περιοχές εφάρμοσαν την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Yellen μισεί τα μετρητά. Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να αναγκάσουν τους καναταλωτές να ξοδέψουν τα χρήματά τους ή να τα επενδύσουν σε στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου και γι’ αυτό τιμωρούν τις αποταμιεύσεις με τα αρνητικά επιτόκια. Αλλά τα φυσικά μετρητά αποφεύγουν εξ ολοκλήρου τα επιτόκια.
«Θα σταματήσει αυτό τις κεντρικές τράπεζες;», διερωτάται η Phoenix Capital που απαντά-προειδοποιεί τους επενδυτές: «Αποκλείεται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης