Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα κρούουν οι τράπεζες της Ινδίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρευστότητα κρούουν οι τράπεζες της Ινδίας
Η κυβέρνηση του Narendra Modi σκόπευε να αυξήσει το όριο ανάληψης από τις 30 Δεκεμβρίου 2016
Τον κίνδυνο για έλλειψη ρευστότητας στην περίπτωση που αυξηθούν τα όρια αναλήψεων επισημαίνουν προς την εγχώρια κυβέρνηση οι ινδικές τράπεζες, στον απόηχο της κατάργησης των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.
Η κυβέρνηση του Narendra Modi σκόπευε να αυξήσει το όριο ανάληψης από τις 30 Δεκεμβρίου 2016, μετά τα capital controls (2.500 ρουπίες την ημέρα ή 24.000 ρουπίες σε μια εβδομάδα) που επέβαλε πριν από περίπου ενάμιση μήνες.
«Αν η κυβέρνηση άρει τα όρια στην Παρασκευή και υπάρξει πανικός, οι τράπεζες θα είναι εξαρτημένες πλήρως από την κεντρική τράπεζα για την παροχή επαρκούς ρευστότητας», αναφέρει ο διευθυντής της India Ratings and Research.

Ινδία: Νέα μέτρα κατά του «μαύρου χρήματος», μετά και την κατάργηση των χαρτονομισμάτων

Σε συνέχεια της «μάχης» που δίνει για την πάταξη του «μαύρου χρήματος», ο πρωθυπουργός της Ινδίας αναμένεται να προχωρήσει σε επέκταση αλλά και εφαρμογή νέων μέτρων από το επόμενο έτος.
Η κυβέρνηση του Narendra Modi θα βάλει στο στόχαστρο τα ακίνητα που αποκτήθηκαν με παράνομο πλούτο και δεν έχουν καταγραφεί στο όνομα του πραγματικού δικαιούχου.
Μερικά από τα ανορθόδοξα νέα μέτρα θα είναι η… κατάργηση του φόρου εισοδήματος και η αντικατάσταση του με ένα φόρο επί των τραπεζικών συναλλαγών.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας;

Ο κ. Modi ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου την κατάργηση των χαρτονομισμάτων των 500 και 1.000 ρουπίων, με στόχο να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Να σημειωθεί πως τα χαρτονομίσματα αντιστοιχούσαν σε πάνω από 80% του χρήματος που βρισκόταν σε κυκλοφορία.
Ωστόσο, ο Ινδός πρωθυπουργός δεν έχει δηλώσει δημόσια σε ποιον ανήκει η ιδέα…
Σύμφωνα με τους Financial Times, πίσω από την πρωτοφανή απόφαση του πρωθυπουργού φαίνεται πως βρίσκεται ένας οργανισμός με έδρα την ινδική πόλη Pune.
Ο οργανισμός με το όνομα Arthakranti, τάσσεται υπέρ του περιορισμού της χρήσης του ρευστού και της αντικατάστασης του πολύπλοκου φορολογικού συστήματος με ένα τραπεζικό φόρο 2%, για κάθε συναλλαγή που γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Ελεύθερη πτώση του δείκτη PMI το Νοέμβριο 2016

Ελεύθερη πτώση σημείωσε ο μικτός (Composite) δείκτης PMI για την ινδική οικονομία, μετά τον πανικό που προκλήθηκε από την κατάργηση των χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης έφτασε στις 49,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 55,4 τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, μία πτώση πραγματικά σπάνια.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η τιμή του PMI κάτω από 50 μονάδες αποδεικνύει μία συρρίκνωση του εκάστοτε κλάδου (ο composite τους περιέχει όλους), πάνω από 50 συνεπάγεται μεγέθυνση και ίση με 50 αμεταβλητότητα.

Επιβολή υπέρογκου φόρου στα «αδήλωτα» εισοδήματα

Την επιβολή φόρου ακόμα και 60% στα «αδήλωτα» εισοδήματα εξετάζει η κυβέρνηση της Ινδίας, καθώς μετά την απόφασή της να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 ρουπιών, οι πολίτες που αντάλλαξαν τα μετρητά τους ήταν πολύ λιγότεροι από ότι αναμενόταν.
Η επιβολή του φόρου αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τους πολίτες να αποκαλύψουν τον πλούτο τους (μέσω της ανταλλαγής των χαρτονομισμάτων) άμεσα.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως επιβληθεί φόρος ακόμα και 200% επί του ποσού ανταλλαγής, αν αποδειχθεί πως ο εκάστοτε πολίτης εκμεταλλεύτηκε την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων (λήγει στις 30 Δεκεμβρίου η σχετική προθεσμία) για να «ξεπλύνει» χρήμα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, προς το παρόν τα παραπάνω αποτελούν μόνο συζητήσεις.

Αρνητικό ρεκόρ για τη ρουπία

Από αρνητικό σε αρνητικό ρεκόρ βαδίζει πλέον η ινδική ρουπία, στον απόηχο του χαμού που έχει προκληθεί με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.
Για το σύνολο του Νοεμβρίου, η ρουπία έχει υποχωρήσει (κατά μέσο όρο, πηγή: Bloomberg) 2,9% σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.
Να σημειωθεί πως οι ξένες τοποθετήσεις σε κρατικά και εταιρικά ινδικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 1,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι μη εγχώριοι επενδυτές έχουν αποσύρει 1,9 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο.

Ο άμεσος κίνδυνος για την οικονομία

Το ινδικό ΑΕΠ (ύψους περίπου ΑΕΠ) αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμούς άνω του 6% μετά το 2000, ωστόσο φέτος ίσως οι προβλέψεις για ανάπτυξη κοντά στο 7,5% ίσως δεν επαληθευθούν.
Αυτό διότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν καταρρεύσει από τις 8 Νοεμβρίου 2016 που καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα, αποτελούν το 56% του ινδικού ΑΕΠ!
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή τη στιγμή η ινδική οικονομία «έχει μπει στο ψυγείο», με τις συναλλαγές να είναι ελάχιστες.
Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ρυθμό ανάπτυξης κατά 2% χαμηλότερο το 2016.
Ο πρωθυπουργός Narendra Mondi εκφράζει την αισιοδοξία πως η κανονικότητα θα επανέλθει από το νέο έτος.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε την απόσυρση των χαρτονομισμάτων 500 και 1000 ρουπιών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την αχαλίνωτη διαφθορά, τη διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και το «μαύρο χρήμα».
Αν και η αξία των δύο χαρτονομισμάτων ήταν μόνο 7,53 και 30,14 δολάρια, ήταν σίγουρα πολλαπλάσια από το μέσο ημερήσιο εισόδημα στην Ινδία που είναι περίπου 272 ρουπίες.
Ωστόσο, η αντίδραση των πολιτών ήταν οργισμένη.
Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται εδώ και μέρες έξω από τις τράπεζες για να ανταλλάξουν τα εν λόγω χαρτονομίσματα, τα οποία να σημειωθεί πως αντιστοιχούν στο 80% αυτών που κυκλοφορούν συνολικά στην τοπική αγορά.
Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν ουσιαστικά χωρίς… ρουπία στην τσέπη τους, γεγονός που τους ανάγκασε να στήνονται ατελείωτες ώρες στις ουρές για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα με κέρματα!
Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι χαρτονομίσματα μικρής ονομαστικής αξίας είναι διαθέσιμα, τόσο από την ίδια όσο και από τις άλλες τράπεζες και ζήτησε από τον κόσμο να μην αγχώνεται και να μην συσσωρεύει χρήματα, χωρίς όμως να πείθει τους πολίτες…
Ωστόσο, φαίνεται πως ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, η εθελοντική αποκάλυψη του πλούτου δηλαδή, εν μέρει επιτυγχάνεται.

Οι κερδισμένοι

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιτήδειοι και ο χρυσός, ο οποίος πάντα αποτελεί την πρώτη επιλογή σε καιρούς κρίσης, πανικού ή αβεβαιότητας.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή το πολύτιμο μέταλλο στην ασιατική χώρα πωλείται έναντι περίπου 2.800 δολαρίων ανά ουγγιά, τιμή υπερδιπλάσια από τα 1.179 δολάρια που διαπραγματεύεται στην παγκόσμια αγορά.
Επισημαίνεται πως η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγοραστής χρυσού στον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης της, περίπου 1.000 τόνοι, πωλούνται στη «μαύρη αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης