Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποδαρικό με φόρους 2,6 δισ. για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες το 2017

Ποδαρικό με φόρους 2,6 δισ. για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρίες το 2017
Μόνο η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ
Με φόρους μάς αποχαιρέτησε το 2016, με φόρους μάς υποδέχεται και το 2017.
Με τους δανειστές να ράβουν ήδη το κουστούμι των νέων μέτρων που θα φορέσει η Αθήνα τα επόμενα χρόνια, οι Ελληνες φορολογούμενοι μάλλον δεν πρέπει να προσμένουν τίποτα καλύτερο από τον νέο χρόνο.
Ετσι, για τα εκατομμύρια των πολιτών ο νέος χρόνος προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος (σ.σ. όχι ότι ο φετινός ήταν καλύτερος!), αφού οι φόροι που θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία είναι αυξημένοι κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2016.
Μόνο η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς από την Κυριακή 1η Ιανουαρίου έρχονται αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο κίνησης, τσιγάρα, υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, καφέ, σταθερή τηλεφωνία και internet.
Βέβαια, οι ανατιμήσεις αυτές είναι μόνον η αρχή, καθώς το υπόλοιπο ποσό των φόρων θα μαζευτεί την άνοιξη από τις τσέπες των νοικοκυριών με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και με τα ποσά του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους (2,7 δισ. ευρώ).
Περίπου 8,5 εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες θα πληρώσουν το 2017 επιπλέον φόρο για τα εισοδήματά τους 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Συνολικά ο φόρος στο εισόδημα των φυσικών προσώπων προβλέπεται να ανέλθει στα 8,2 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και υψηλά εισοδήματα, τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα και τους φορολογούμενους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Οι αλλαγές που έγιναν, όπως το «ψαλίδισμα» της έκπτωσης φόρου στα 1.900 - 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, οι νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνουν αισθητές στα νοικοκυριά με τις δηλώσεις που θα υποβάλουν φέτος την άνοιξη.

Αναλυτικότερα, ο χάρτης των επιβαρύνσεων ανά επαγγελματική ομάδα έχει ως εξής:

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τις φετινές αποδοχές τους.
Και αυτό, γιατί η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του 2016. Φέτος η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες.
Όμως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος θα γίνει αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2017 με τις νέες κλίμακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και τους 12 μήνες του τρέχοντος έτους.
Ετσι, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους, που θα αντιστοιχούν στις διαφορές μεταξύ των ποσών των φόρων που προκύπτουν βάσει των παλαιών και των νέων κλιμάκων, για τους 5 πρώτους μήνες του 2016.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια θα δουν τον φορολογικό λογαριασμό τους να εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους έως και 36,36%.
Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τη νέα φορολογική κλίμακα και συντελεστές που έχουν αυξηθεί:

• Από 11% σε 15% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ.
Ετσι όσοι εισπράττουν ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 36,36%.
Για παράδειγμα φορολογούμενος που αποκτά εισοδήματα από ενοίκια 10.000 ευρώ ενώ φέτος πληρώνει φόρο 1.100 ευρώ, το 2017 ο φόρος αυξάνεται στα 1.500 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 400 ευρώ.

• Από 33% σε 35% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.

• Από 33% σε 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Μάλιστα όσοι έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης και συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως και 10%.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Τα φετινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017 θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς, με τη διαφορά ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους δεν εφαρμόζεται το έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Ωστόσο, για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις, καθώς ο συντελεστής 26% που επιβαλλόταν στους έχοντες εισοδήματα έως 50.000 ευρώ έχει μειωθεί στο 22% για έχοντες εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Επιβαρύνσεις προκύπτουν για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τις 35.000 ευρώ.
Επιπλέον, σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα, αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου, η οποία ανέρχεται πλέον στο 100%.

ΑΓΡΟΤΕΣ: Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργήθηκε και στο εξής ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων και κλίμακα φορολόγησης με περισσότερους του ενός συντελεστές φόρου.
Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος θα γίνει με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύουν συντελεστές φόρου 22% - 45%.
Το αφορολόγητο θα παρέχεται στους αγρότες με τη μορφή έκπτωσης φόρου, το ανώτατο ποσό της οποίας θα κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών.
Επιπλέον, σε όσους αγρότες δηλώσουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί και η νέα, αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.
Παράλληλα, οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου, η οποία αυξήθηκε από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»: Στην περίπτωση των μισθωτών που ενισχύουν το εισόδημά τους και με έσοδα από «μπλοκάκι», τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν και θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα.
Στη συνέχεια θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης φόρου που προβλέπεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και τον αριθμό των παιδιών.
Ωστόσο, η έκπτωση θα ισχύσει μόνο για το εισόδημα από μισθούς.
Επιπλέον, στους έχοντες ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται η νέα αναμορφωμένη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%.

Τσουνάμι ανατιμήσεων

Αυξήσεις σε μια μεγάλη κατηγορία έμμεσων φόρων έρχονται από την Κυριακή 1η Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα:

ΚΑΥΣΙΜΑ: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.
Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 4 λεπτά το λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.

ΤΣΙΓΑΡΑ: Αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού.
Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό.
Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

ΚΑΦΕΣ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ: Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά του ευρώ ανά ml υγρού.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Ακριβότεροι κατά 6% θα είναι οι λογαριασμοί λόγω της επιβολής τέλους 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.
Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φτάσει το 6%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης