Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Πρέπει να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος

Στουρνάρας (ΤτΕ): Πρέπει να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος
«Αισιοδοξία, αλλά όχι επανάπαυση», συστήνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για την ελληνική οικονομία
Την ανάγκη ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», που δημοσιεύεται εκτάκτως αύριο, Σάββατο 31 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει στο άρθρο του «μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει σήμερα δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών.
Αντίθετα, χρειάζεται τώρα αταλάντευτη συνέπεια και κυρίως αποφυγή των λαθών και των οπισθοδρομήσεων του παρελθόντος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για τον λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει τους θεσμούς, τους εταίρους της Ελλάδας αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να αρθεί άμεσα η εκκρεμότητα με την αξιολόγηση του προγράμματος».
Στο άρθρο του, με τίτλο «Αισιοδοξία, αλλά όχι επανάπαυση - Η επόμενη μέρα στην οικονομία», ο διοικητής της ΤτΕ απαριθμεί τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, μεταξύ αυτών την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, τονίζει ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που θα γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται, ceteris paribus, να αυξήσουν το πραγματικό ΑΕΠ κατά περίπου 13% την επόμενη δεκαετία.
«Η αδυναμία σημαντικού μέρους του πολιτικού συστήματος να αντιπαρατεθεί με τα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις και ευνόησαν την διαιώνιση διαρθρωτικών αποκλίσεων», είναι σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας που επέτεινε την ύφεση τα χρόνια των μνημονίων.
Ωστόσο παρά το βαρύ κόστος για την οικονομία, σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει ότι τα προγράμματα προσαρμογής πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης