Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Nα παραμείνει πραγματιστής ο Erdogan – Η συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται από την Τουρκία

Κατρούγκαλος: Nα παραμείνει πραγματιστής ο Erdogan – Η συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται από την Τουρκία
Η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας, είναι προς το συμφέρον μας να σταθεροποιηθεί είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Την εκτίμηση πως μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη και ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων στη Γενεύη (9 με 11 Ιανουαρίου) για το Κυπριακό, η πλέον κρίσιμη παράμετρος είναι να παραμείνει πραγματιστής ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η νέα επίθεση στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, καθώς όπως είπε «ο Erdogan προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τους εθνικιστές λόγω της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης».
«Ας ελπίσουμε ότι η πραγματιστική πολιτική που καταγράφηκε στη Συρία θα καταγραφεί και αλλού.
Ούτως ή άλλως, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, η Τουρκία βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας και είναι προς το συμφέρον μας να μπορέσει να σταθεροποιηθεί.
Πρόκειται για μια διχασμένη χώρα, με ένα ανοιχτό πολιτικό μέτωπο ανάμεσα στην ευρωπαϊκή της προοπτική και την τάση για στροφή σε μία χώρα με αμιγώς ισλαμική ταυτότητα, ενώ έχει ανοιχτό και το κουρδικό και τις ευρύτερες προκλήσεις στο συριακό.
Ο Erdogan επίσης στέλνει διφορούμενα μηνύματα, αφενός με την προσπάθεια αναθεωρητισμού και αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αφετέρου με την πραγματιστική πολιτική στο συριακό με την προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν σε ανώτατο επίπεδο» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία πρόκειται να δώσει ενισχυμένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Τουρκίας, υποστήριξε ότι ο Erdogan ενδεχομένως να χρειαστεί τη στήριξη των ακραίων εθνικιστών για να περάσει τις εν λόγω ρυθμίσεις.
«Είναι κάτι που δεν προκαλεί αισιοδοξία.
Για αυτό η ελληνική στάση θα πρέπει να είναι υπέρ της σταθερότητας και της απόκρουσης προκλήσεων, της ενθάρρυνσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι μία υπόθεση σχεδόν μισού αιώνα και είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να μην αποκλειστεί, καθώς «όσο είναι «ζωντανή» ευνοεί τις δυνάμεις εκείνες στην γειτονική χώρα που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως είναι κρίσιμο να υπάρχει μια πορεία σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο για τις συνθήκες γειτονίας, υποστήριξε ότι «εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε αλλά δεν είμαστε και διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τίποτε» ενώ τόνισε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας στο Κυπριακό, εξαρτάται εν πολλοίς από τη στάση της Τουρκίας.
«Τόσο η Αθήνα όσο και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο φαίνεται να θέλουν μία λύση, αλλά οι τουρκοκύπριοι εξαρτώνται απολύτως από την Τουρκία.
Επομένως ο αστάθμητος παράγοντας είναι ένας, η Άγκυρα και το κατά πόσο θα συνεχίσει να προωθεί ακραίες θέσεις.
Η λογική θα συνέστηνε όταν υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις στο εσωτερικό, να επιδιώξει μείωση της έντασης, αλλά από την άλλη, αν κάποιος θέλει να εμφανιστεί αρεστός στους εθνικιστές, μπορεί να επιλέξει μία ακραία στάση» υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης