Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο για το Κυπριακό - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα με Erdogan

Έντονο πολιτικό παρασκήνιο για το Κυπριακό - Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα με Erdogan
Συνεχείς οι επικοινωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, με στόχο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan
Εντατικοποιούνται οι επαφές και οι διεργασίες από την πλευρά της Αθηνάς, ώστε να μην χαθεί η ιστορική - όπως χαρακτηρίζεται - ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, με καλή γνώση των διπλωματικών επαφών, αποκάλυπτε στο bankingnews.gr ότι υπάρχουν συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας (και όχι μόνον) με στόχο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.
Η ίδια πηγή, πάντως, σημείωνε ότι η συνάντηση αυτή καθ΄ αυτή θα έχει ιδιαίτερη σημασία και θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, εφόσον έχει συμφωνηθεί ένα πλαίσιο συζήτησης με κοινώς αποδεκτή ατζέντα από όλες τις πλευρές, ώστε να καλλιεργηθεί πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω αμοιβαία βήματα.
Από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το μόνο που μπαίνει ως θέμα στο τραπέζι για συζήτηση με την Άγκυρα είναι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού προβλήματος, η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, με αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής και αφοπλισμό, και η επίλυσή του προβλήματος, επί τη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των διεθνών κανόνων δικαίου, των συνθηκών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι μία συνάντηση Τσίπρα – Erdogan πριν την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα των εγγυήσεων και δεν θα δεχθεί κανενός είδους «πακετοποίηση» με ελληνοτουρκικά ή αλλά ζητήματα αποφεύγοντας δυσάρεστους «αιφνιδιασμούς» και… τετελεσμένα.
Την ίδια ώρα Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία και κινούνται στοχευόμενα επιδιώκοντας τη δημιουργία «συμμαχιών» στη διάσκεψη της Γενεύης.
Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν η λεγόμενη «πενταμερής» να καταστεί «πολυμερής», με τη συμμετοχή και Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κύπρος είναι κράτος μέλος, αλλά και εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους ΟΗΕ χωρίς, ωστόσο, να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός είχε ήδη 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, στην οποία εξέθεσε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος, ζητώντας την υποστήριξή της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει εντός της ημέρας ή και αύριο (Πέμπτη) τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Το πάζλ των επαφών συμπληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα (4/1) θα έχει συνάντηση με τον με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide και αύριο Πέμπτη (5 Ιανουαρίου) θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Alan Duncan.
Κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Έλληναq υπουργός Εξωτερικών με τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου) στη Νέα Υόρκη.
Τρεις ημέρες πριν τη νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Νίκος Κοτζίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το Κυπριακό, με τη Λευκωσία να διατυπώνει την ικανοποίησή της, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας θα έχει μια πρώτη ενημέρωση για το θέμα από ελληνικά χείλη.
Την ερχόμενη Δευτέρα και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι μαραθώνιες πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες και διαβουλεύσεις, ώστε η κυβέρνηση να έχει μια «καθαρή εικόνα» για την πορεία των συνομιλιών, τις… διαθέσεις και προθέσεις των εμπλεκομένων πλευρών, αλλά και την προτεινόμενη λύση, ως βάση διαπραγμάτευσης στη διάσκεψη της Γενεύης, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολικούς αρχηγούς πλην του Γραμματέα της Χρυσής Αυγής.
Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή και φυσικά όλες οι αποφάσεις που θα παρθούν να φέρουν «εθνική σφραγίδα» και να είναι «προϊόν διακομματικής συνεννόησης», ή, σε περίπτωση αποτυχίας, ουδείς να μπορείς να χρεώσει ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο» στην Αθήνα και ειδικά στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης