Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Σενάριο ακραίων και συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης τα περί πρόωρων εκλογών

Μαξίμου: Σενάριο ακραίων και συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης τα περί πρόωρων εκλογών
Η «ηγετική τριάδα» Τσίπρα - Παππά - Τζανακόπουλου να επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, κορυφαίοι υπουργοί όμως ο ένας μετά τον άλλον δεν αποκλείουν το… ατύχημα 
Με το Μέγαρο Μαξίμου να ξορκίζει κάθε σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να υπογράψει για «κόφτη» δημοσιονομικών δαπανών για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, το πολιτικό κλίμα πολώνεται, με τη β' αξιολόγηση να βρίσκεται στον «αέρα».
Από την πλευρά του Μαξίμου, όλοι διαβεβαιώνουν πως η αξιολόγηση θα κλείσει το αργότερο στο Eurogroup του Φεβρουαρίου 2017, με κοινοτικές πηγές ωστόσο να μιλούν για Μάρτιο.
Και μπορεί η «ηγετική τριάδα» Τσίπρα - Παππά - Τζανακόπουλου να επιμένουν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία, κορυφαίοι υπουργοί όμως ο ένας μετά τον άλλον δεν αποκλείουν το… ατύχημα που θα οδηγήσει εν τέλει στις κάλπες.
Μάλιστα, χθες ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν ένας ακόμα υπουργός που έβαλε τις εκλογές πάνω στο τραπέζι, όχι ως κυβερνητική επιλογή, αλλά ως αποτέλεσμα εκβιασμού των δανειστών.
Αυτό διότι η συγκεκριμένη πολιτική ρητορική βασίζεται στο γεγονός πως ακόμα και η πρόταση της Αθήνας για δημοσιονομικό «κόφτη» μετά τη λήξη του προγράμματος ώστε να πετυχαίνονται τα πλεονάσματα, δεν ικανοποιεί το Δ.Ν.Τ. και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι ζητούν συγκεκριμενοποίηση των κωδικών του προϋπολογισμού που θα σημειώνονται οι περικοπές, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.
Μισθοί, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες είναι το «αγαπημένο μενού» των σκληροπυρηνικών δανειστών, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Άλλωστε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατανοήσει πως η «απειλή» των εκλογών δεν πτοεί τους δανειστές που έχουν στο παρελθόν «τραβήξει το χαλί» σε εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.
Γι΄ αυτό και στο Μαξίμου όλο και περισσότεροι, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέρουν πως οι εκλογές είναι ένα σενάριο που επιδιώκουν ακραίοι και συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι.
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία υιοθετεί στη ρητορική της το «4ο Μνημόνιο», το οποίο όπως λέει «ετοιμάζεται να το φέρει ο Αλέξης Τσίπρας».
«Ο κόφτης είναι μηχανισμός εποπτείας και επιτήρησης.
Εάν εφαρμοστεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος συνιστά Μνημόνιο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων», αναφέρουν πηγές στο Μοσχάτο, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να επιδίδονται σε ένα blame game σε τρία ζητήματα:
- Ποιος αποτελεί τη συμμαχία των προθύμων;
- Ποιος θα υπογράψει το 4ο Μνημόνιο;
- Ποιος θα προκαλέσει τις εκλογές;

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης