Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Η κυβέρνηση Trump μπορεί να διδαχθεί από την ψυχραιμία του Obama στην εξωτερική πολιτική

Brookings: Η κυβέρνηση Trump μπορεί να διδαχθεί από την ψυχραιμία του Obama στην εξωτερική πολιτική
«Τα ισχυρά θεμέλια για τη θητεία του 45ου Προέδρου έχουν ήδη τεθεί»
Θετικά αποτιμά τους χειρισμούς του απερχόμενου Προέδρου Barack Obama το ινστιτούτο Brookings, παροτρύνοντας μάλιστα τη νέα κυβέρνηση της χώρας να διδαχθεί από αυτούς και να μην δράσει βιαστικά σε ό,τι αφορά ειδικά την Κίνα και τη Ρωσία.
Ξεκινώντας, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος κατηγορήθηκε για την ήπια στάση του στην Κίνα, την ανοχή του στις πολεμικές επιχειρήσεις του Vladimir Putin σε Ουκρανία και Συρία κλπ.
«Ήταν ο άνθρωπος που δε θα καταλάβαινε τα περί "εξαίρεσης" για τις Η.Π.Α.
Αυτός που θα ζήταγε συγγνώμη για τα λάθη της χώρας στο παρελθόν.
Ορισμένες αλλαγές έχουν καθυστερήσει, είναι αλήθεια.
Στη Συρία, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι της αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εμφυλίου πολέμου και των πυρηνικών κινδύνων.
Σε ό,τι αφορά όμως την Κίνα και τη Ρωσία, τις δύο μεγαλύτερες δυνητικές απειλές για τη χώρα, ο Barack Obama αφήνει στον διάδοχό του μία πολύ σημαντικότερη "κληρονομία" από όσο όλοι νομίζουν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθογράφος, για να εξηγήσει πως οι κινήσεις του Δημοκρατικού Προέδρου σε αυτό το θέμα χαρακτηρίστηκαν από σοφία και υπομονή.
Αντί να προβεί σε βιαστικές και βίαιες στρατηγικές ή να αφήσει στη μοίρα τους τις υπόλοιπες χώρες, προτίμησε να τιμωρήσει με τη βοήθεια της Ε.Ε. τη Μόσχα μέσω κυρώσεων, οι οποίες, σε συνδυασμό και με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, «βύθισαν» το κράτος του Vladimir Putin σε δίχρονη ύφεση.
Η οικονομική κρίση μακροχρόνια θα έχει αντίκτυπο και στην πολιτική καριέρα του Ρώσου Προέδρου.
Επίσης, ο κ. Obama οδήγησε το ΝΑΤΟ στην απόφαση να ενισχύσει τη δέσμευσή της συμμαχίας μέσω ανάπτυξης αρκετών χιλιάδων στρατευμάτων σε όλα τα ανατολικά κράτη - μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, επικαλούμενος την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε πλοία του εγχώριου Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή να διεξάγουν ασκήσεις πλοήγησης σε νησιά και βραχονησίδες.
«Έχουμε πολλά να διορθώσουμε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, τα ισχυρά θεμέλια για τη θητεία του 45ου Προέδρου έχουν ήδη τεθεί», καταλήγει το Brookings.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης