Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Eurogroup της 26/1 μπορεί να μην λάβει απόφαση για την αξιολόγηση, αλλά θα καθορίσει τις αποφάσεις Τσίπρα

Το Eurogroup της 26/1 μπορεί να μην λάβει απόφαση για την αξιολόγηση, αλλά θα καθορίσει τις αποφάσεις Τσίπρα
Τότε εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο…
Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση για γρήγορο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος έγινε κυρίως για να «τρέξει» γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
Η αρχική προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου χάθηκε και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Αν και πλέον και για αυτό, ολοένα και περισσότεροι υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες για να υπάρξει μια συμφωνία που θα κλείνει την αξιολόγηση είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε τελευταίος σταθμός, αν όχι τελευταία ευκαιρία θα πρέπει να θεωρείται το επόμενο Eurogroup στις 20/2.
Εάν όμως και έως τότε, δεν έχει βρεθεί κάποια οριστική λύση, τότε τα πράγματα θα είναι όχι μόνο δύσκολα αλλά και οριακά για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια και είναι προφανές πως από το Μάρτιο και μετά, όταν αρχίζουν οι εκλογές στην Ολλανδία και ακολουθούν αυτές στη Γαλλία και κατόπιν στη Γερμανία, καμία ουσιαστική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να ληφθεί.
Ή αν ληφθούν αποφάσεις, αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα συνεπάγονται υποχώρηση στις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι δανειστές.
Άρα και έως ότου να τελειώσουν οι κάλπες στη Γερμανία, κάπου στο ερχόμενο φθινόπωρο, η «γραμμή» απέναντι στην Ελλάδα θα είναι σκληρή.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει υποστεί ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, μια ήττα που πολύ δύσκολα θα μπορεί να διαχειριστεί.
Διότι, όλες του οι κινήσεις, οι οποίες θα απέβλεπαν στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξουν όλες εκείνες οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, θα έχουν πέσει στο κενό.
Εξίσου σαφές όμως είναι ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει και να υπομένει τη σκληρή «γραμμή» των δανειστών.
Και είναι πολύ πιθανό, στην περίπτωση εκείνη που οι δανειστές θα επιλέξουν να παίξουν σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, να ρίξει το μόνο πραγματικά απειλητικό χαρτί που έχει στα χέρια του, αυτό των πρόωρων εκλογών.
Αν και απορρίπτει κατηγορηματικά το εν λόγω σενάριο, μπορεί να καταφύγει σε αυτό υψώνοντας παράλληλα τους τόνους κατά των δανειστών για να διασώσει ότι μπορεί να διασώζεται από το πολιτικό του κεφάλαιο.
Ούτως ή άλλως η κωλυσιεργία έως ότου κλείσουν οι κάλπες και στη Γερμανία, είναι δύσκολο να γίνουν ανεκτές από την ελληνική οικονομία και κοινωνία που αναζητούν εναγωνίως λύσεις.
Πρωτίστως όμως αυτή την καθυστέρηση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί πολιτικά η κυβέρνηση, καθώς όσο αργεί η λύση τόσο φθείρεται.
Μπορεί τον Ιανουάριο οι εμπλεκόμενες πλευρές να μην λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους για το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης.
Είναι όμως βέβαιο ότι μετά το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί στο εξής.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης