ΠΣΕ: Ικανή για ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για 2η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα

ΠΣΕ: Ικανή για ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για 2η συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (+6,4%)
Επιστροφή σε θετικά πρόσημα για την αξία των ελληνικών εξαγωγών - τόσο εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, όσο και συνολικά - σηματοδότησε ο Νοέμβριος του 2016, μήνας κατά τον οποίο ο κλάδος των πετρελαιοειδών είδε τις πιέσεις να περιορίζονται ακόμη περισσότερο, επιτρέποντας την «κεφαλαιοποίηση» της δυναμικής που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εξαγωγικοί κλάδοι της χώρας.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του ΠΣΕ, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2016 η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,2% (στα 2,21 δισ. ευρώ έναντι 2,12 δισ. του Οκτωβρίου του 2015).
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 5ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 11,1% ή κατά 166,1 εκατ. ευρώ.
Η θετική επίδοση του Νοεμβρίου του 2016 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,1% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους, σε 23,15 δισ. ευρώ, από 23,64 δισ. ευρώ του 11μήνου του 2015.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο 11μηνο του 2016 καταγράφονται σχεδόν διπλάσιοι ρυθμοί αύξησης από ότι στο 10μηνο του ίδιου έτους (αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 1,2%).
Και αυτό γιατί η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε στα 17,02 δισ. ευρώ από τα 16,67 δισ. του 11μήνου του 2015.
Ο ΠΣΕ επισημαίνει, ότι «με τους συγκεκριμένους ρυθμούς καθίσταται ακόμη περισσότερο εφικτή η κατάρριψη ενός ακόμη ιστορικού ρεκόρ εξωστρέφειας (χωρίς τα πετρελαιοειδή) για δεύτερη συνεχή χρονιά».
Η αύξηση των εξαγωγών κατά τον περασμένο Νοέμβριο, προήλθε από τις χώρες της Ε.Ε. (+10,7%), παρά την ενίσχυση των πιέσεων στις συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες (-2,3%).
Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 53% έναντι 47% των τρίτων χωρών.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,8%, ενώ ανοδική ήταν και η πορεία των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (+6,4%).
Σε χώρες της Ε.Ε. καταλήγει το 65% των ελληνικών εξαγωγών, έναντι ποσοστού 35% των τρίτων χωρών.
Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 2,6% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 7,7% προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 5,2%, ενώ στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-4%).
Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται σε επίπεδα άνω του 68% (68,2% έναντι ποσοστού 31,8% των τρίτων χωρών).

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος στο εξαγωγικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κλάδοι, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή, κινήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ανοδικά.
Μάλιστα, 5 από τους 9 ανοδικούς κλάδους κατέγραψαν διψήφια ποσοστά αύξησης, με πρωταγωνιστές τα αγροτικά προϊόντα (κυρίως φρουτολαχανικά και ελαιόλαδο), καθώς και τα βιομηχανικά προϊόντα και τις πρώτες ύλες.

Οι εισαγωγές

Η αναθέρμανση του κλίματος στο εμπόριο, δεδομένης και της συγκυρίας τόσο της εορταστικής περιόδου, όσο και της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, συμπαρέσυρε ανοδικά και την αξία των εισαγωγών, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 2,9% (στα 3,77 δισ. ευρώ από 3,66 δισ. του Νοεμβρίου 2015).
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν μεν, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς (+1,2% ή κατά 30 εκατ. ευρώ).
Σε επίπεδο 11μήνου, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+0,5% στα 40 δισ. ευρώ).
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,4% (ή κατά 1,9 δισ. περίπου), σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, στο 11μηνο του 2016, καταγράφηκε αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος 4,3% στα 16,9 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 11,8% ή κατά 1,56 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS