Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μετά τη λήξη του EWG

Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα μετά τη λήξη του EWG
Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές να μην επιμένουν σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων
(upd) Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του Euro Working Group (EWG) της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι θεσμοί θα χρειαστεί να διαπιστώσουν πρόοδο στα κυριότερα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αξιολόγησης της προόδου του ελληνικού προγράμματος διάσωσης για να επιστρέψουν, όπως ζήτησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο EWG.
Νωρίτερα χθες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, ο οποίος επεσήμανε πως οι θεσμοί και η Ελλάδα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας ολοκλήρωσης της εκκρεμούς αξιολόγησης.

Νωρίτερα, το bankingnews μετέδιδε:

Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στο σημερινό, 12 Ιανουαρίου 2017, EuroWorking Group, προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Εν τω μεταξύ ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος έλαβε την στήριξη από τον Γάλλο ομόλογο τoυ Sapin στην κατεύθυνση της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση Τσακαλώτου, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.
Η συνάντηση αναμένεται να κρατήσει μιάμιση ώρα και στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. 
Ερωτηθείς εάν πρόκειται να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε αρνητικά.
Το μήνυμα που θα δώσουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες είναι η ελληνική κυβέρνηση να μείνει πιστή στο πρόγραμμα, προκειμένου να μην ανακοπεί το κλίμα ανάκαμψης και να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιβεβαιώσει την πίστη της στο πρόγραμμα, αλλά θα ζητήσει από τους δανειστές να μην επιμένουν σε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ειδικά στο μέτωπο των δημοσιονομικών στόχων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group, βρέθηκε στο Παρίσι όπου συνάντησε στις 17:00, ώρα Ελλάδος, τον ομόλογό του, M. Sapin.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών ανάπτυξε τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία απαιτούν οι δανειστές, και πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για το 2018 και τα επόμενα χρόνια.
Στις προτάσεις αυτές κεντρική θέση έχει η νέα μείωση του αφορολογήτου ορίου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 8.636 έως 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου.
Η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να αποδεχθεί «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου έως τα επίπεδα των 6.800 ευρώ περίπου, αλλά όχι δραστικό «κούρεμα» στα επίπεδα των 5.000 ευρώ, όπως ζητάει το ΔΝΤ.
Από την πλευρά τους, οι πιστωτές θα δώσουν σαν «τυράκι» την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovici, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Moscovici.
Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσε να αποσαφηνίσει στο www.bankingnews.gr ότι δεν αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κάποια σημαντική εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα.
Εκτός αν οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Παρίσι καταφέρουν να μεταβάλουν το βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συμφώνησαν Τσακαλώτος - Sapin

Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συμφώνησαν την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Γάλλος ομόλογός του Michel Sapin.
Το παρόν στη συνάντηση των δύο υπουργών, που έλαβε χώρα στο Παρίσι, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.
Υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων στο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

(Πρώτη Ενημέρωση: 15:32, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης