Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κόφτης» στον… «άρτο» και τα επικοινωνιακά «θεάματα» - Μια επώδυνη συμφωνία και πρωτοβουλίες που μυρίζουν κάλπη

«Κόφτης» στον… «άρτο» και τα επικοινωνιακά «θεάματα» - Μια επώδυνη συμφωνία και πρωτοβουλίες που μυρίζουν κάλπη
Πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση μια επώδυνη συμφωνία
Πρόθυμοι να «σηκώσουν μανίκια» και να «βάλουν πλάτη» στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θεσμικοί με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, αλλά την ίδια ώρα «νίπτουν τας χείρας τους» σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της β αξιολόγησης, η οποία έχει κυριολεκτικά «βαλτώσει».
Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο, Francois Hollande, την Τρίτη (10/1) και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, την Τετάρτη (11/1) εισέπραξε την αμέριστη και ειλικρινή στήριξή τους στο ζήτημα του Κυπριακού, αλλά και τη δέσμευση ότι θα ασκήσουν πιέσεις, κυρίως προς την Άγκυρα, να συμβάλει και αυτή, από την πλευρά της, για να μη χαθεί το momentum.
Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, καθώς εταίροι και θεσμικοί «γυρίζουν διακριτικά την πλάτη» στην Αθηνά και «νίπτοντας τας χείρας τους» παραπέμπουν στους θεσμούς. Και μπορεί επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει ότι η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι, αν και επιχειρήθηκε να τεθεί το θέμα από ελληνικής πλευράς, Merkel και Juncker παρέπεμψαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, εν προκείμενω το τακτικό Eurogroup, ενώ ο Francois Hollande αρκέστηκε να σημειώσει ότι θα παρέχει στήριξή του.
Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θεσμοί και εταίροι στήνουν εκ νέου ένα σκηνικό οικονομικής ασφυξίας, οδηγώντας την Αθήνα και πάλι σε νέες υποχωρήσεις, ώστε να έρθει πιο κοντά στις θέσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών.
Σε ότι αφορά στο σενάριο για επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας», που θα υπερβεί και θα «καπελώσει» τα «τεχνικά κλιμάκια», κόβοντας τον «γόρδιο δεσμό» των εμπλοκών στις διαπραγματεύσεις και ολοκληρώνοντας την β’ αξιολόγηση. φαντάζει… όνειρο θερινής νυκτός σε μια παγωμένη Αθήνα.
Και αυτό γιατί, εξαιρουμένης της Γαλλίας, στο τελευταίο Eurogroup η στάση των υπολοίπων κρατών-μελών της Eυρωζώνης ήταν τόσο «ψυχρή» για το ελληνικό ζήτημα, όσο και οι ενδείξεις που καταγράφει το θερμόμετρο αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.
Μάλιστα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι από το Eurogroup του Δεκεμβρίου δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά στα ανοικτά ζητήματα, παρότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- e.mails με νέες προτάσεις για την επίτευξη ενός «εντίμου συμβιβασμού».

«Κόφτης» στην προσωπική διάφορα των συντάξεων - «Μαχαίρι» στο αφορολόγητο

Σε μια νέα προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των δανειστών και να ανάψει το πράσινο φώς στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει βάλει κι άλλο νερό στο κρασί της.
Συγκριμένα, η νεότερη ελληνική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει, μεταξύ άλλων, παράταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, γνωστού και ως κόφτη, για τρία έτη, μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μέχρι και το 2021.
Ο κόφτης θα επεμβαίνει στους κωδικούς των συντάξεων, των μισθών του Δημοσίου και των κρατικών δαπανών, σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία, οι αμυντικές δαπάνες κτλ.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΔΝΤ, στο οποίο φαίνεται πως συμφωνεί και το Βερολίνο, για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων, η Αθήνα έχει προτείνει, σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ο «κόφτης» να ξεκινά από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, από ένα ύψος συντάξεων και πάνω, και να συνεχίζει οριζόντια σε άλλες περικοπές, μέχρι να υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Αλλά και στο ζήτημα της νέας μείωσης του αφορολόγητου, η ελληνική πλευρά έχει κάνει πίσω από τις διατυπωμένες κόκκινες γραμμές, που έχουν γίνει… ροζ, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε αυτό το θέμα έχει νερώσει πολύ το κρασί της.
Συγκριμένα, η Αθήνα φέρεται να έχει προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ, μειώνοντας σε πρώτη φάση το ποσοστό φοροαπαλλαγής για τα τέκνα.
Σε ότι άφορα στα εργασιακά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα για τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων υπάρχει ακόμα δρόμος.
Μάλιστα, για το ζήτημα των εργασιακών θα «προετοιμάσει» την κοινοβουλευτική ομάδα η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσίογλου, σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, το απόγευμα στη Βουλή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου να συναντηθεί με ευρωπαίους ομολόγους του πριν το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο θα αποτυπωθούν και οι διαθέσεις των δανειστών και, συγκριμένα, αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποια βήματα πίσω από την δική τους πλευρά ή αν θα συνταχθούν λιγότερο ή περισσότερο πίσω από το Βερολίνο και το Ταμείο.
Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Γάλλος ομόλογός του Michel Sapin συμφώνησαν πως η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ παρών στη συνάντησή τους ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα παραστεί στο EuroWorking Group.

Ελλείψει «άρτου»… περισσεύουν τα… «θεάματα»

Με το κυβερνητικό επιτελείο να βλέπει πως, το ενδεχόμενο να προκύψει μια συμφωνία με τους δανειστές, που θα συνιστά ένα νέο επώδυνο συμβιβασμό, στα όρια «νέου μνημονίου», είναι πολύ πιθανό, στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν τα πολιτικά και επικοινωνιακά… αντίμετρα.
Μια συμφωνία που θα περιέχει «ξεθώριασμα» των κόκκινων γραμμών και νέες υποχωρήσεις, με οριζόντια μετρά και μηχανισμό εποπτείας (κόφτη) και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, είναι αν μη τι άλλο «πολιτικά μη διαχειρίσιμη» από μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Επιπλέον, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και ειδικά η Νέα Δημοκρατία, θα εμφανιστούν δικαιωμένοι στην κριτική τους και η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής και πως το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» έχει… εξαϋλωθεί προ πολλού από το τρίτο μνημόνιο.
Ο τελευταίος «άρτος» για τον λαό ήταν ο Χριστουγεννιάτικος… μποναμάς στους χαμηλοσυνταξιούχους και ο ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και το μόνο που έχει απομείνει στην κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα είναι τα… «θεάματα».

Υποθέσεις σκανδάλων, Συνταγματική Αναθεώρηση και κατάργηση Πανελληνίων εξετάσεων

Υποθέσεις μεγάλων σκανδάλων στα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα θα ρίχνονται στην… αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη συζήτηση να… αποκλίνει, έστω και περιστασιακά, από τα φλέγοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, λίστες μεγαλοκαταθετών, με πακτωλό αφορολόγητων χρημάτων, κρυμμένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, υπόθεση Novartis και όχι μόνο θα είναι σχεδόν καθημερινά στη διάταξη της πολιτικής ατζέντας, με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί ευθέως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι είναι εκείνο που «εξέθρευσε και γιγάντωσε» τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα, φέρνοντας την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Επιπλέον, στο επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση θα φέρει στο προσκήνιο δυο σημαντικές πρωτοβουλίες «διαολίζοντας» την επικαιρότητα.
Η πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα έρθει στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιέχει προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις, όπως οι σχέσεις κράτους εκκλησίας ή τα δημοψηφίσματα και η εκλογή προέδρου από το λαό όταν αδυνατεί να τον εκλέξει η Βουλή, θα είναι μια πρωτοβουλία.
Η δεύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία αφορά στην κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων και στην αντικατάσταση τους από ένα δικαιότερο και αντικειμενικότερο εισαγωγικό σύστημα αυξημένων ευκαιριών για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρωτοβουλίες που… «μυρίζουν» κάλπες

Σε κάθε περίπτωση, και παρότι στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν τα σενάρια των εκλογών, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και... προάγγελος πρόωρων εκλογών.
Το καθημερινό «σκληρό ροκ» με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, οι αποκαλύψεις σκανδάλων, στα οποία θα φωτογραφίζονται πρόσωπα από τα αντίπαλα κομματικά στρατόπεδα, ακόμα και η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις.
Ακόμα και αυτή καθ’ αυτή η πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία δεν μεταφέρεται για το καλοκαίρι του 2017 ή τους πρώτους μήνες του 2018, αλλά επισπεύδεται, θα μπορούσε να «διαβαστεί» ως μία κίνηση πίεσης στα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μην ζητήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, για να μην χαθεί εκ νέου η ευκαιρία η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική.
Όπως ακριβώς ζητούσε το 2015 ο Αντώνης Σαμαράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να συμβάλει στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να μην προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης