Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος στη Deutsche Welle: Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Κατρούγκαλος στη Deutsche Welle: Αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού συμφωνία με τους Ευρωπαίους
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις της είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Την θέση ότι εάν δεν ήταν το ΔΝΤ «θα είχαμε προ πολλού συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευτυχής με τη στασιμότητα που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκείνη έχει ανταποκριθεί πλήρως στις δεσμεύσεις της.
Όπως λέει, την ευθύνη για αυτή τη στασιμότητα, την έχουν «ακραίοι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη», στους οποίους, όπως είπε δεν αρέσει μια αριστερή διακυβέρνηση.
«Έχω την αίσθηση πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ θα είχαμε προ πολλού καταλήξει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Το «ιδανικό» θα ήταν τα ζητήματα τους να τα χειρίζονται οι ίδιοι Ευρωπαίοι.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα έπρεπε να μετεξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.
Παρ΄όλα αυτά η Ελλάδα δεν ζητά την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι αναγνωρίζει ότι σε αυτή την περίπτωση μια σειρά από χώρες θα είχαν «πολιτικό πρόβλημα.»
«Η γερμανική βουλή για παράδειγμα υπερψήφισε τα ελληνικά δάνεια με την προϋπόθεση ότι στο πρόγραμμα θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Η αποχώρηση του θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις.
Αυτό όμως που ζητά η Ελλάδα από το ΔΝΤ, είναι τα όποια αιτήματα του να είναι «εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και της ευρωπαϊκής νομιμότητας» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι μήλον της έριδος είναι το εργασιακό.
«Το ΔΝΤ αντιτίθεται στο ελληνικό αίτημα, η χώρα να επιστρέψει στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα», δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα του κοινωνικού διαλόγου και να ισχύουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως παντού στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ» αναφέρει ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος δέχεται όμως ότι υπάρχει ένα σημείο όπου «το ΔΝΤ έχει δίκιο και αντιμετωπίζει αγκυλώσεις από την πλευρά ορισμένων Ευρωπαίων – δυστυχώς κυρίως από τη γερμανική πλευρά».
«Η ανάγκη ρύθμισης του χρέους όπου προφανώς θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα.
Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν αυτά τα τεράστια πλεονάσματα του 3,5% για πολλά χρόνια όπως φαίνεται να ζητούν ορισμένοι Ευρωπαίοι.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για κυβερνητική ανεπάρκεια ως προς τους πρόσφυγες με αφορμή το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «δεν πρόκειται μόνο για θέμα της ελληνικής κυβέρνησης».
«Η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα στο οποίο μάλιστα η ΕΕ έχει δώσει εξετάσεις και δεν έχει πάρει ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.
Αποφάσεις της σε σχέση με την μετεγκατάσταση των προσφύγων έχουν ληφθεί και δεν έχουν τηρηθεί.
Δεν λέω ότι αυτή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μπορεί να κάνει οποιοδήποτε Έλληνα ή οποιοδήποτε Ευρωπαίο υπερήφανο.
Λέω όμως ότι σαν χώρα σε δεινή οικονομική κρίση κάναμε ό,τι μπορούσαμε» υπογράμμισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης