Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Ανοικτή η συμμετοχή στο Γ Μνημόνιο - Με πλεόνασμα 3,5% νέα μέτρα όχι με 1,5% - Φεβρουάριο η έκθεση βιωσιμότητας

ΔΝΤ: Ανοικτή η συμμετοχή στο Γ Μνημόνιο - Με πλεόνασμα 3,5% νέα μέτρα όχι με 1,5% - Φεβρουάριο η έκθεση βιωσιμότητας
Τις προσεχείς εβδομάδες μάλλον μέσα στον Φεβρουάριο θα δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα είναι αρνητική.
Ανοικτή παραμένει προς το παρόν η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα 12 Ιανουάριου 2017 ο εκπρόσωπός του, Gerry Rice, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή μας, εργαζόμαστε με τους εταίρους μας σε Ελλάδα και Ευρώπη», ανέφερε μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια την πάγια απαίτηση του Ταμείου για πλεονάσματα 1,5% μετά το 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα.
Μάλιστα, διευκρίνισε πώς να τελικά περάσει η θέση του Δ.Ν.Τ. για τα πλεονάσματα «δε θα χρειαστούν νέα μέτρα σε αυτή την φάση».
«Αν όμως ο στόχος είναι υψηλότερος, στο 3,5%, τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα», συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί πως ο κ. Rice απέφυγε να σχολιάσει τα περί επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη» για μετά το 2018, μένοντας στο ότι «είναι κάτι που θα συζητηθεί».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, ενώ σχολίασε πως δεν υπάρχει κάποια «προθεσμία» για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Καταλήγοντας, έκανε γνωστό πως τις αμέσως επέμενες εβδομάδες θα δημοσιευθεί η έκθεση του Δ.Ν.Τ. για το Άρθρο IV, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Από την ενημέρωση του ΔΝΤ προέκυψαν τα εξής στοιχεία


1)Το ΔΝΤ επιμένει στις πάγιες θέσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα μετά το 2018 απαιτούνται νέα μέτρα ενώ εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμενουν στο 1,5% δεν απαιτούνται νέα μέτρα.
Όμως το Eurogroup έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5% και δεν υπάρχει θέμα μείωσης στο 2% ή χαμηλότερα που είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά.

2)Το ΔΝΤ ακόμη εξετάζει εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα...με μεγαλύτερη πιθανότητα να μην συμμετάσχει πλήρως αλλά ως τεχνικός σύμβουλος. 
Να αναφερθεί ότι το ΔΝΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 16 δισεκ. μετά τις αποπληρωμές.

3)Τις προσεχείς εβδομάδες μάλλον μέσα στον Φεβρουάριο - κατά πληροφορίες του bankingnews - θα δημοσιευθεί η έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ και εάν δεν έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα είναι αρνητική.
Χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι ξεκάθαρα αρνητική.

4)Ως προς τον χρόνο κατάληξης της δεύτερης αξιολόγησης στην Ελλάδα το ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν υπάρχει προσδιορισμένος χρόνος ούτε πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης