Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόστιμο 1 δισ. δολ. στην ιαπωνική Takata για ελαττωματικούς αερόσακους οχημάτων στις ΗΠΑ

Πρόστιμο 1 δισ. δολ. στην ιαπωνική Takata για ελαττωματικούς αερόσακους οχημάτων στις ΗΠΑ
Συνολικά 42 εκατ. οχήματα με 70 εκατ. αερόσακους Takata θα χρειαστεί να ανακληθούν στις ΗΠΑ για την αντικατάσταση των αερόσακων, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ανάκληση τη μεγαλύτερη για ζητήματα οδικής ασφάλειας στις ΗΠΑ
Σε 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 950 εκατ. ευρώ) ανέρχεται το πρόστιμο το οποίο συμφώνησε να καταβάλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η μεγάλη ιαπωνική εταιρεία αερόσακων ασφαλείας οχημάτων Takata Corp, αποδεχόμενη την ενοχή της στις κατηγορίες απάτης που αντιμετωπίζει στη χώρα.
Η υπόθεση αφορά στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία χειρίστηκε το πρόβλημα των ελαττωματικών αερόσακων που είχε εγκαταστήσει σε αυτοκίνητα, ορισμένοι από τους οποίους την ώρα οδικών ατυχημάτων εκρήγνυνταν όταν φούσκωναν (σε ορισμένες περιπτώσεις εκσφενδονίζοντας και μεταλλικά σωματίδια), με αποτέλεσμα να μην προστατεύουν τους επιβάτες των οχημάτων.
Μέχρι στιγμής, 16 θάνατοι έχουν συνδεθεί άμεσα με τους ελαττωματικούς αερόσακους ασφαλείας της Takata, εκ των οποίων οι 11 στις ΗΠΑ (σχεδόν αποκλειστικά σε αυτοκίνητα Honda).
Ο συμβιβασμός της εταιρείας με τις αμερικανικές αρχές περιλαμβάνει την καταβολή προστίμου 25 εκατ. δολαρίων για την αποδοχή διάπραξης εγκληματικών ενεργειών, 125 εκατ. δολάρια για την αποζημίωση θυμάτων των αερόσακών της και 850 εκατ. δολάρια για την αποζημίωση 19 αυτοκινητο-βιομηχανιών που υπέστησαν τεράστιο κόστος ανάκλησης των οχημάτων τους προς αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων Takata.
Συνολικά 42 εκατ. οχήματα με 70 εκατ. αερόσακους Takata θα χρειαστεί να ανακληθούν στις ΗΠΑ για την αντικατάσταση των αερόσακων, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη ανάκληση τη μεγαλύτερη για ζητήματα οδικής ασφάλειας στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης