Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα της κρίσης για την Ιταλία - Ο DBRS αποφασίζει για την πιστοληπτική αξιολόγηση

Ημέρα της κρίσης για την Ιταλία - Ο DBRS αποφασίζει για την πιστοληπτική αξιολόγηση
Τυχόν απόφαση για υποβάθμιση θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες
Ημέρα της κρίσης σήμερα για την Ιταλία, καθώς ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS θα αποφασίσει αν θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Τυχόν απόφαση για υποβάθμιση θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις προβληματικές ιταλικές τράπεζες.
Αν η Ιταλία χάσει τη μοναδική αξιολόγηση “A” που της έχει απομείνει, η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την έκπτωση στα ομόλογα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις, κάτι που θα αυξήσει άμεσα τα κόστη για τις ιταλικές τράπεζες που δανείζονται από το ευρωσύστημα.
Να σημειωθεί πως μπορεί ο καναδικός DBRS να συνιστά έναν μικρότερο οίκο σε σχέση με τους τρεις ισχυρούς (S&P, Fitch, Moοdy's), ωστόσο οι αξιολογήσεις του χρήζουν πλέον αυξημένης προσοχής.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως επί ευρωπαϊκού εδάφους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λαμβάνει υπόψη τις αξιολογήσεις του DBRS, κατά τη διαδικασία καθορισμού των όρων και των κριτηρίων για την αποδοχή εγγυήσεων (collaterals).
Ο καναδικός οίκος ανέβαλε στις αρχές του Νοεμβρίου την επαναξιολόγηση της Ιταλίας για μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Οι Ιταλοί απέρριψαν τις προτεινόμενες αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi και την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Paolo Gentiloni.
Η αξιολόγηση του DBRS για την Ιταλία είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις αξιολογήσεις των τεσσάρων οίκων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για το ζήτημα της αποδοχής των ομολόγων ως εγγυήσεις για αναχρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης