Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 10% από 2% το «haircut» των ομολόγων της Ιταλίας στην ΕΚΤ μετά την υποβάθμιση από DBRS

Σε 10% από 2% το «haircut» των ομολόγων της Ιταλίας στην ΕΚΤ μετά την υποβάθμιση από DBRS
Τις κρίσιμες αυτές ώρες για την οικονομία και το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η υποβάθμιση της DBRS θα προκαλέσει αξιόλογη άνοδο στο κόστος δανεισμού της χώρας
Ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις θα έχει στην αξία αποδοχής των ιταλικών κρατικών ομολόγων ως εγγύηση από την ΕΚΤ η υποβάθμιση σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS σε «BBB (high)», από «A (low)».
Συγκεκριμένα, η υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου στέρησε από την Ιταλία την τελευταία της πιστοληπτική αξιολόγηση κλιμακίου «A», γεγονός που σημαίνει, ότι πλέον τα ιταλικά κρατικά ομόλογα για να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση σε πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, η αξία της εγγύησης που παρέχουν θα «κουρεύεται» (haircut) πλέον κατά περίπου 10%, αντί 2% πριν την υποβάθμιση από την DBRS.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ολλανδικής τραπέζης Rabobank, το haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ιταλικά ομόλογα αυξάνεται από 1,5% σε 9%, γεγονός που επηρεάζει βεβαίως τις ιταλικές εμπορικές τράπεζες που δανείζονται κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.
Λόγω DBRS, οι ιταλικές τράπεζες καλούνται τώρα για τους προαναφερθέντες λόγους να παράσχουν στην ΕΚΤ επιπλέον εγγυήσεις σε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 6,7 δισ. ευρώ, για να έχουν πρόσβαση στο υφιστάμενο επίπεδο χρηματοδότησής τους.
Αν και η αξία αυτή δεν είναι μεγάλη, αποτελεί έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στις διοικήσεις των τραπεζών της Ιταλίας, που αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειάς τους.
Νωρίτερα σήμερα, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor's (S&P) είχε προαναγγείλει, ότι οι αξιολογήσεις που αποδίδει στις ιταλικές τράπεζες δεν πρόκειται να επηρεαστούν από ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο DBRS, όπερ και εγένετο.
Τις κρίσιμες αυτές ώρες για την οικονομία και το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η υποβάθμιση της DBRS θα προκαλέσει αξιόλογη άνοδο στο κόστος δανεισμού της χώρας, κάτι που σταδιακά θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αρνητικές συνέπειες στις ιταλικές τράπεζες, ενδεχομένως και στις αξιολογήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης