Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Παρίσι - Φόβοι για νέες συγκρούσεις μετά την παρέμβαση Trump

Συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Παρίσι - Φόβοι για νέες συγκρούσεις μετά την παρέμβαση Trump
Ο Trump έχει ήδη ανακοινώσει οτι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ 
Σε μια περισσότερο συμβολική, παρά ουσιαστική, συνάντηση Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντώνται σήμερα (15/1) στο Παρίσι, την ώρα που η κυβέρνηση Trump έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ρίχνοντας «λάδι» στις ήδη εκρηκτικές σχέσεις μεταξύ των δύο.
Περισσότερες από 70 χώρες και διεθνείς οργανισμοί (ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, Κουαρτέτο...) αλλά όχι τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρόκειται να επαναλάβουν επισήμως ότι η λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού, είναι η μοναδική δυνατή οδός για να διευθετηθεί μία από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον κόσμο.
Το Ισραήλ έχει απορρίψει, καταγγέλλοντάς την ως στημένη, τη διάσκεψη αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γαλλικής πρωτοβουλίας που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από έναν χρόνο για να κινητοποιηθεί και πάλι η διεθνής κοινότητα και να παρακινηθούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί εδώ και δύο χρόνια.
Η συνάντηση αυτή είναι κυρίως συμβολική, σε μια στιγμή που η προοπτική των δύο κρατών εξανεμίζεται δεδομένης της κατάστασης επί του πεδίου, που χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση του ισραηλινού εποικισμού, τις επιθέσεις και τις απόπειρες επιθέσεων των Παλαιστινίων, τη ριζοσπαστικοποίηση των λόγων και την αύξηση της απογοήτευσης.
Είναι επίσης ένας τρόπος να δοθεί ένα στίγμα, πέντε ημέρες πριν από την άφιξη στον Λευκό Οίκο του επόμενου αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του οποίου προκαλεί άγχος σε πολλούς.

Φόβοι για νέα εκρηκτική περίοδο μετά την παρέμβαση Trump

Η Ουάσινγκτον υπήρξε πάντα σταθερός ιστορικός σύμμαχος του Ισραήλ, ωστόσο ο Trump διακρίθηκε υιοθετώντας πολύ φιλοϊσραηλινές θέσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την πόλη αυτή ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να εγκαταστήσει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, που βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ.
Το θέμα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Παλαιστινίους, οι οποίοι απειλούν να απαντήσουν παίρνοντας πίσω την αναγνώριση του Ισραήλ.
Η μεταφορά της πρεσβείας "όχι μόνο θα στερούσε τις ΗΠΑ από κάθε νομιμότητα για να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης, αλλά θα εκμηδένιζε τη λύση των δύο κρατών", δήλωσε χθες στην εφημερίδα Le Figaro ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmut Abbas.
Ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργούσε τομή με την ιστορική πολιτική των ΗΠΑ και θα αντέβαινε στη θέση του ΟΗΕ, για τον οποίο το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την οποία διεκδικούν και οι Παλαιστίνιοι ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους, πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.
Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού αναμένεται συνεπώς να επαναλάβουν τη δέσμευση τους υπέρ μιας λύσης με διαπραγματεύσεις και να υπενθυμίσουν στο τελικό ανακοινωθέν τους τα διεθνή κείμενα αναφοράς σχετικά με τη σύγκρουση, ιδιαίτερα αυτά του ΟΗΕ --χωρίς πάντως να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες ή να καθορίσουν υπερβολικά συγκεκριμένες παραμέτρους της λύσης. "Αν το κάνουμε αυτό, μπαίνουμε σε μια ζώνη αναταράξεων", παραδέχεται ένας γάλλος διπλωμάτης.
Διότι η διεθνής κοινότητα, ακόμη κι αν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για τα δύο κράτη, δεν είναι εντούτοις ενωμένη. Στους κόλπους της ΕΕ ή των αραβικών χωρών, ορισμένες χώρες έχουν άλλες προτεραιότητες ή δεν θέλουν να αποξενωθούν από τη μελλοντική κυβέρνηση Trump.
"Μας φαίνεται σημαντικό το γεγονός ότι μέσα στο σημερινό πλαίσιο, 70 χώρες επαναλαμβάνουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή. Είναι τόσο απλό, δεν είναι κάτι περισσότερο", συνοψίζει ο γάλλος διπλωμάτης.
Πολλές διπλωματικές πηγές έχουν έτσι αποκλείσει το ενδεχόμενο τα συμπεράσματα του Παρισιού να συμπεριληφθούν σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο είχε εκφράσει την ανησυχία του το Ισραήλ.
Η διάσκεψη αυτή "δεν θα έχει καμιά συνέπεια", εκτιμά ο Neithan Tral, ειδικός για την περιοχή στους κόλπους της ΜΚΟ International Crisis Group. "Αν δεν υπάρχουν συνέπειες, αν επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σκηνοθεσία", προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης