Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στη λύση των δύο κρατών για να μπει τέλος στη σύρραξη Ισραήλ - Παλαιστίνης κατέληξαν στη Σύνοδο του Παρισιού

Reuters: Στη λύση των δύο κρατών για να μπει τέλος στη σύρραξη Ισραήλ - Παλαιστίνης κατέληξαν στη Σύνοδο του Παρισιού
Η Σύνοδος, που ήθελε να στείλει κι ένα μήνυμα στον Trump, δεν είχε, βέβαια, δεσμευτικό χαρακτήρα για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
Πάνω από 70 χώρες επιβεβαίωσαν την Κυριακή 15/1 ότι μόνο η λύση των δύο κρατών θα βάλει τέλος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη και προειδοποίησαν ότι δεν θα δεχτούν μονομερή βήματα από καμία πλευρά με κίνδυνο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Reuters.
To τελικό κείμενο της Συνόδου για τη Μέση Ανατολή στο Παρίσι επέκρινε και το σχέδιο του Donald Trump να μεταφέρει την έδρα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
O Trump έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει πιο φιλοισραηλινές πολιτικές και να μεταφέρει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, παρά τις διεθνείς αντιρρήσεις.
Χώρες κλειδιά της Ευρώπης, τα αραβικά κράτη, αλλά και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν στο Παρίσι για μία Σύνοδο που ο Benjamin Netanyahu χαρακτήρισε μάταιη, καθώς ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Παλαιστίνιοι παραβρέθηκαν.
Πάντως, πέντε μέρες πριν την ορκωμοσία του Trump εκλήφθηκε και ως ένα μήνυμα στον νέο Αμερικάνο πρόεδρο, ότι η λύση των δύο κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη και πως μονομερείς αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις.
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μην γίνουν μονομερή βήματα σε θέματα όπως η Ιερουσαλήμ, τα σύνορα, η ασφάλεια, οι πρόσφυγες και πάνω σε αυτήν την παράγραφο έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις.
"Ήταν μία περίπλοκη παράγραφος για να περάσει ένα μήνυμα στον  Trump" ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry υποστήριξε ότι δεν θα ήταν σωστό να συμπεριληφθεί το θέμα με την αλλαγή έδρας της πρεσβείας των ΗΠΑ στις συζητήσεις.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν επί θητείας Obama, με αποκορύφωμα τη μη άσκηση βέτο από τον Αμερικάνο πρόεδρο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εποικισμό των Ισραηλινών στα κατεχόμενα.
Η Σύνοδος στο Παρίσι δεν έχει σκοπό να επιβάλει τίποτα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, καθώς μόνο με απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να βρεθεί η λύση.
Το τελικό κείμενο δεν θα έχει άλλες λεπτομέρειες, εκτός από την επικύρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης για τον εποικισμό των Ισραηλινών.
"Όταν κάποιοι το αμφισβητούν αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να υπενθυμίζουμε το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτό το πλαίσιο είναι τα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ" ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault.
O Kerry που είχε εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες το 2014, είπε στους ρεπόρτερ ότι η Σύνοδος πήγε το θέμα ένα βήμα μπροστά.
"Υπογραμμίζει ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ευρύτερα" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σπίτι για πολλούς μουσουλμάνους η Γαλλία, προσπάθησε να δώσει πνοή για μία νέα ειρηνευτική διαδικασία και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να παίζει δευτερεύοντα ρόλο για τον πόλεμο στη Συρία και την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Η τελική δήλωση ανέφερε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συναντηθούν ξανά πριν το τέλος του έτους.
Αλλά ο Netanyahu είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι αυτή η Σύνοδος ανήκει ήδη στο χθες και αύριο όλα θα είναι διαφορετικά, ενώ το αύριο είναι και πολύ κοντά.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas που δήλωσε το Σάββατο 14/1 ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα "σκοτώσει" την ειρηνευτική διαδικασία, σχολίασε την Κυριακή 15/1 ότι η Σύνοδος στο Παρίσι θα βοηθήσει να σταματήσουν ενέργειες που θέλουν να καταστρέψουν τη λύση των δύο κρατών με τη βία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης