Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από τον «κόφτη» στον «Μηχανισμό Αυξημένων Εγγυήσεων» - Η γραμμή «Μαζινό» με όριο Μάρτιο

Από τον «κόφτη» στον «Μηχανισμό Αυξημένων Εγγυήσεων» - Η γραμμή «Μαζινό» με όριο Μάρτιο
Στην ουσία η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της β’  αξιολόγησης να …εδράζεται σε μια συμφωνία με τους δανειστές η οποία να είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη»
Με «δεκαήμερο εξορμήσεων» στην κοινωνία και αλλαγή ατζέντας με έμφαση στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα και το κυβερνητικό έργο το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να πάρει τα «φώτα της δημοσιότητας» από το κορυφαίο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης που φαίνεται πως έχει «τελματώσει».....

Πολιτικά «διαχειρίσιμη» συμφωνία με dead line τον Μάρτιο ο στόχος του Μαξίμου

Με το ΔΝΤ να μην έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για την παραμονή του ή όχι και με ποιά μορφή στο ελληνικό πρόγραμμα, το Βερολίνο και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε να παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και το κουαρτέτο των θεσμών να μην έχει κάνει «σινιάλο» για το πότε επιστρέφει στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και να κινηθούν με τρόπο, ώστε να μη  βρεθούν προ «τετελεσμένων και εκπλήξεων.
«Αυτή τη φορά δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους για τους επόμενους μήνες» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μεταθέτοντας εμμέσως πλην σαφώς το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης για το επόμενο δίμηνο με καταληκτική ημερομηνία το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, καθώς στις 9 Μαρτίου η ΕΚΤ θα αποφανθεί εάν θα εντάξει της χώρα μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό, ωστόσο, είναι το ιδανικό σενάριο με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών να κρατούν «μικρό καλάθι» και να προετοιμάζονται για «εμπλοκές» και «εκβιασμούς» από «ακραίους κύκλους των δανειστών».
 «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να κλείσει η αξιολόγηση» ανέφερε στην συνέντευξή του η «φωνή του Μαξίμου», και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος για να συμπληρώσει με νόημα πως «εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντικό είναι και το πώς θα κλείσει».
Στην ουσία η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της β’  αξιολόγησης να …εδράζεται σε μια συμφωνία με τους δανειστές η οποία να είναι «πολιτικά διαχειρίσιμη» χωρίς «σπάσιμο των κόκκινων γραμμών» και κυρίως χωρίς νέα μέτρα για τα οποία να απαιτείται η ψήφισή τους από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία των μόλις 153 βουλευτών.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ διευκρινίζοντας όμως ότι μιλούν για τα είδη πρώτης ανάγκης και λαϊκής κατανάλωσης ενώ πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις που δόθηκαν έως την ημερομηνία ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νόμου ούτε οποιαδήποτε απόφαση για την ένταξη της μείωσης του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή».
Ο κ. Τζανακόπουλος χρησιμοποίησε τις φράσεις «δεν υπάρχει πρόθεση» και «ούτε οποιαδήποτε απόφαση» της κυβέρνησης γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών πως οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα οριζόντιων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο «κόφτης» …βαφτίζεται «Μηχανισμός Αυξημένων Εγγυήσεων» για μετά το 2018

Στο πλαίσιο της πολιτικά «διαχειρίσιμης συμφωνίας» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό της κατάστασης εξαίρεσης στην οποία βρίσκεται η αγορά εργασίας» για να αφήσει ανοικτό πως η κυβέρνηση συζητά τη θεσμοθέτηση μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών στόχων για μετά το 2018 που όμως δεν θα λέγεται «κόφτης».
«Αν χρειαστεί να υπάρξει ένας μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων και προς τους δανειστές ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μετά το 2018, θα ήμασταν διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, εφόσον όμως έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, εφόσον συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εφόσον δεν συζητάμε τη νομοθέτηση νέων μέτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετονομάζοντας τον «κόφτη» σε «Μηχανισμό Αυξημένων Εγγυήσεων».
Πίσω από τη συγκεκριμένη διατύπωση και …μετονομασία του «κόφτη» κρύβεται η απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές στο πεδίο των μισθών, των συντάξεων και των κρατικών δαπανών στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 αλλά μόνο με τη μορφή μιας εγγυητικής επιστολής η μιας συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών χωρίς να έρθει απολύτως τίποτα για ψήφιση στη Βουλή καθώς κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν από την Αντιπολίτευση «4ο μνημόνιο». 
Επιπλέον, η κυβέρνηση βάζει ως απαράβατο όρο για να …ρίξει νερό στο κρασί της και να αποδεχθεί ένα μηχανισμό περικοπής δαπανών  την συγκεκριμενοποίηση από την πλευρά των δανειστών των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία εν τέλει θα καθορίσουν και το ύψος των δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για μετά το 2018.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση με 10ήμερο εξορμήσεων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετατοπίσει την ατζέντα της πολιτικό-οικονομικής επικαιρότητας με 10 ημερο εξορμήσεων κυβέρνησης και κόμματος, με αφορμή τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται μία σειρά από εκδηλώσεις και ανοιχτές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με το πρόγραμμα να μην έχει καθοριστεί ακόμα, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες στις διεθνείς υποχρεώσεις του πρωθυπουργού.
Η εξόρμηση θα έχει στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα και την επαφή με την κοινωνία. Επιπλέον το Μέγαρο Μαξίμου θα αξιοποιήσει όλα τα πιθανά στοιχεία και τις αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας από την δικαστική έρευνα στην υπόθεση της Novartis εφόσον σε αυτή εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Ο «χρησμός» Φλαμπουράρη για δημοψήφισμα

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δήλωσή του  έριξε «λάδι στη φωτιά» των σεναρίων για κάλπες.
Εάν οι δανειστές προκαλέσουν το «απόλυτο αδιέξοδο», «ούτε παραλογισμούς θα υπογράψουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης ο οποίος ερωτηθείς για το αν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είπε «στις μέρες που ζούμε, δεν αποκλείω τίποτα».
Όταν μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει το σενάριο Σόιμπλε για νέο μνημόνιο από τον ESM χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ  απήντησε πως «ο κ. Σόϊμπλε δεν είναι επιτρεπτό -και ακόμη περισσότερο- ηθικό να επιδιώκει νέο μνημόνιο».

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης