Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 2018 το IPO της Saudi Aramco, σύμφωνα με τον CEO, Amin Nasser

Το 2018 το IPO της Saudi Aramco, σύμφωνα με τον CEO, Amin Nasser
Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο, η πώληση της Saudi Aramco αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία
Το 2018 θα λάβει χώρα το IPO - πρώτη δημόσια προσφορά μετοχών - του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, με βάση τα σχέδια της εταιρείας, που επιβεβαίωσε στο CNN Money, ο διευθύνων σύμβουλός της, Amin Nasser.
«Ακόμα κοιτάζουμε το 2018 και δεν έχουμε αλλάξει το σχέδιό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Το CNN Money υπενθυμίζει πως η Σαουδική Αραβία αποκάλυψε τα σχέδιά της να θέσει προς πώληση ένα κομμάτι του πετρελαϊκού κολοσσού, όταν ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman αποκάλυψε τη νέα οικονομική στρατηγική της χώρας.
Το βασίλειο αναγκάστηκε να επαναπροσδιορίσει την οικονομική στρατηγική του, μετά τη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου, που προκάλεσε ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας.
Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο, η πώληση της Saudi Aramco αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο IPO στην ιστορία.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αξίας της Aramco θα προσδιοριστεί, μέσω του IPO, σε περίπου 2 τρισ. δολάρια.
Εφόσον η αγορά συμφωνήσει, μόνο η πώληση του 5% της εταιρείας θα αντιστοιχούσε σε 100 δισ. δολάρια - ποσό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το IPO της Alibaba, το μέχρι σήμερα μεγαλύτερο IPO στην ιστορία.
Η Aramco ισχυρίζεται πως κατέχει 261 δισ. βαρέλια πετρελαίου σε απόθεμα, κάτι που δίνει στην εταιρεία άφθονους πόρους προς αξιοποίηση τα προσεχή χρόνια.
Μάλιστα, επισημαίνει το CNN Money, πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο από ό,τι όλα τα πετρελαϊκά αποθέματα της Βορείου Αμερικής μαζί.
«Είμαστε πολύ άνετοι με το μέγεθος των αποθεματικών μας και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε για να τα υπολογίζουμε», ανέφερε ο Nasser, προσθέτοντας πως «δε διπλασιάζουμε το πρόγραμμα εξερεύνησής μας, ενόψει του IPO».
Η Aramco αντλεί 10,3 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο ανά ημέρα.
Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την κρατική Rosneft της Ρωσίας.
Ωστόσο, η παραγωγή της Aramco αναμένεται να μειωθεί το 2017, στο πλαίσιο της συμφωνίας πετρελαιοπαραγωγών χωρών για την εξισορρόπηση αγοράς και τιμών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε την εκτίμηση για το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας το 2017 σε +0,4%, λόγω της μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης