Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαξίμου: Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα – Θα υπάρξει νέα πρόταση προς τους θεσμούς

Μαξίμου: Δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα – Θα υπάρξει νέα πρόταση προς τους θεσμούς
Εάν εταίροι και δανειστές επιμείνουν, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: την πλήρη σύμπλευση και ψήφιση νέων μέτρων ή τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων 
«Εποικοδομητικό» χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές το κλίμα και τη συζήτηση του σημερινού (26/1) κρίσιμου Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως όλοι οι παρευρισκόμενοι στη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και πως και οι στόχοι υπερ-επιτυγχάνονται.
Επίσης, επαναβεβαιώθηκε ότι υπάρχει υπέρβαση πλεονάσματος και για το 2016, κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε απόλυτη τροχιά και υπερ-αποδίδει.
Ωστόσο, οι υψηλόβαθμες πηγές που έχουν απόλυτη εικόνα από τις διαπραγματεύσεις, δήλωναν κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε πλειοψηφική ταύτιση των μελών του Eurogroup με τη θέση του Δ.Ν.Τ. που επιμένει για ψήφιση νέων μέτρων, την περίοδο μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, ενώ διέψευδαν τις πληροφορίες που μετέφεραν κοινοτικές πηγές πως και η Κομισιόν συντάχθηκε με τις σκληρές θέσεις του Ταμείου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια τις επόμενες ημέρες να γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να πάρουν το «πράσινο» φως και να έρθουν στην Αθήνα, για να προετοιμάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017 που αποτελεί και το καταληκτικό ορόσημο.
Όμως, γινόταν απολύτως ξεκάθαρο ότι το Ταμείο πράγματι επιμένει στην ψήφιση νέων μέτρων, με τις κυβερνητικές διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του πως η Αθήνα δεν πρόκειται να πάρει άλλα μέτρα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις αυτές καθ' αυτές και τους προβληματισμούς κατά τη διάρκεια του Eurogroup, οι πηγές ανέφεραν πως οι Ευρωπαίο υπουργοί Οικονομικών ζητούσαν διευκρινίσεις για την πρόταση της Αθήνας και τις εναλλακτικές για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν νέα φόρμουλα – πρόταση, την οποία και θα αποστείλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς, με στόχο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για staff level agreement στο επόμενο Eurogroup.
Ως εκ τούτου, εάν εταίροι και δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή, η κυβέρνηση δεν έχει παρά δύο επιλογές: την πλήρη σύμπλευση με αποδοχή των όρων για ψήφιση νέων μέτρων κλπ ή τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα.
Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι εξ' ολοκλήρου στραμμένες στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης