Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Υποβαθμίζει το outlook για την Τουρκία σε αρνητικό - Αμετάβλητη η BB αξιολόγηση

Standard and Poor's: Υποβαθμίζει το outlook για την Τουρκία σε αρνητικό - Αμετάβλητη η BB αξιολόγηση
Από τις 4 Νοεμβρίου 2016 η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 18% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και κατά 15% έναντι του ευρώ, επισημαίνει ο S&P
Σε υποβάθμιση του outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard and Poor’s (S&P), επιβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, τις αξιολογήσεις της χώρας σε τοπικό και ξένο νόμισμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε το outlook για την τουρκική αξιολόγηση σε αρνητικό (negative) από σταθερό (stable) προηγουμένως, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB/B της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης - αντίστοιχα - πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα και την αξιολόγηση BB+/B της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης - αντίστοιχα - πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα.
Ο οίκος αναφέρει πως η νομισματική «απάντηση» της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στις πιέσεις στο νόμισμα και τον πληθωρισμό ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, από τις 4 Νοεμβρίου 2016 - οπότε και τελευταία φορά αναθεώρησε την αξιολόγηση της χώρας - η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 18% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και κατά 15% έναντι του ευρώ.
Σύμφωνα με τον S&P, δεδομένης της δολαριοποίησης της τουρκικής οικονομίας - σε μεγάλο μάλιστα βαθμό, μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία πλήττει τους εταιρικούς ισολογισμούς, την ποιότητα των assets του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ανάπτυξη της χώρας.
Κατά συνέπεια, η άποψη του οίκου είναι πως το ισοζύγιο πληρωμών και δημοσιονομικών κινδύνων αυξάνονται ταχύτερα στην Τουρκία από ό, τι σε λιγότερο δολαριοποιημένες επίσης αναδυόμενες οικονομίες.
Το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία από τους πολιτικούς περιορισμούς, την αύξηση του πληθωρισμού και τις πιέσεις από τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας και του ισοζυγίου πληρωμών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης