Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεύτερη ευκαιρία στην Αθήνα για συμφωνία τον Μάρτιο εξετάζουν οι θεσμοί με όρο την ψήφιση 7 δισ – Νέα επιστολή από Τσακαλώτο

Δεύτερη ευκαιρία στην Αθήνα για συμφωνία τον Μάρτιο εξετάζουν οι θεσμοί  με όρο την ψήφιση 7 δισ – Νέα επιστολή από Τσακαλώτο
Η ψήφιση των μέτρων 7 δισ. είναι πάνω στο τραπέζι – Νέα επιστολή από Τσακαλώτο
Μία δεύτερη ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση στο μικρό διάστημα που απομένει μεταξύ Ολλανδικών και Γαλλικών εκλογών, 15 Μαρτίου και 23 Απριλίου αντίστοιχα - εντός του οποίου μεσολαβεί και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου - φέρεται να εξετάζουν οι θεσμοί.
Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει στην περίπτωση που και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο παρέλθει άκαρπο.
Για την ώρα η διαπραγμάτευση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο μετά την άκαρπη προχθεσινή συνεδρίαση της ευρωζώνης και τις εκθέσεις-βόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που χαρακτηρίζουν μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμα και αν επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία.
Μετά το νέο «φιρμάνι» των θεσμών για μέτρα 7 δις. ευρώ - όπως αποκάλυψε το bankingnews - και τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη έως περίπλοκη.
Η Αθήνα εάν θέλει να προλάβει την πρώτη κρίσιμη ημερομηνία στις 6 Φεβρουαρίου όπου οι επίμαχες εκθέσεις του ΔΝΤ θα συζητηθούν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, μάλλον θα πρέπει να κάνει νέα κίνηση και να ετοιμάσει νέα επιστολή στην οποία θα γίνονται πιο συγκεκριμένα τα μέτρα της ελληνικής πλευράς.
Δεν θα είναι μία απλή επιστολή προθέσεων όπως ήταν η προηγούμενη ή μία αντιπρόταση για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα όπως ήταν η δεύτερη, αλλά κάτι περισσότερο.
Σαφώς και θα υπάρξουν νέες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ευρωζώνης προκειμένου να βρεθεί μία λύση που θα βγάλει την χώρα από ένα νέο θρίλερ καθώς το ελληνικό ζήτημα θα πέσει θύμα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ολλανδία.
Οι ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου επηρεάζουν άμεσα τις εξελίξεις, καθώς πιθανώς να οδηγήσουν στην έξοδο από την προεδρία του Eurogroup τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ οποιαδήποτε λήψη απόφασης από το ολλανδικό κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αδύνατη τουλάχιστον ως τα μέσα Απριλίου.
Λίγο αργότερα (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) θα στηθούν όμως κάλπες και στη Γαλλία, ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου έπονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.
Ένα ακόμη σημείο το οποίο έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι ότι όσο καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τόσο αυξάνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, οπότε άλλο τόσο αυξάνει και ο «λογαριασμός» των μέτρων (από τα 4,5 δις. ευρώ αυξήθηκε στα 7 δισ. ευρώ).
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι διαβλέπει τον κίνδυνο ενός νέου μνημονίου, το 4ο κατά σειρά, το οποίο εφόσον δεν εξασφαλιστεί η χώρα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Όσον αφορά τα δεινά που θα φέρει μία μία πτώχευση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Βουλής, αυτά είναι: καταβύθιση της παραγωγής, τραπεζική κρίση, διακοπή των εισροών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αβεβαιότητα και στην περίπτωση εξόδου από το κοινό νόμισμα, υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, έντονες τάσεις για σπιράλ πληθωρισμού και υποτιμήσεων…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης