Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: Μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας μπορούν να δικαιολογήσουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών

Σκουρλέτης: Μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας μπορούν να δικαιολογήσουν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών
«Μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών έχουμε πολλά υπέρ μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης
«Μόνο λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας μπορούν να δικαιολογήσουν παράλογες απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών», τονίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Υπενθυμίζει πως οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν ξεκίνησαν τώρα, καθώς ήδη έκλεισε με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση, «ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών στόχων του 2016  με υπερκάλυψη των στόχων που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα, κατά συνέπεια δεν χωρούν αυθαίρετες ερμηνείες της συμφωνίας ή ακραίες  απαιτήσεις που υπονομεύουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος».
«Θέλω να πιστεύω πως δεν θα επικρατήσουν οι ακραίες φωνές», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «καμία πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια νέων εντάσεων και καθυστερήσεων, ούτε η χώρα μας, ούτε η ΕΕ αντέχουν στην παρούσα συγκυρία ένα ακόμη πρόβλημα πάνω στα τόσα που έχουν μπροστά τους.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός υπογράμμισε πως «μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά έχει κερδίσει πράγματα, έχει υποχωρήσει σε κάποια άλλα, αλλά κινείται σεβόμενη τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε  κλείσει, η ευθύνη όμως δεν είναι δίκη μας, είναι του κ. Σόιμπλε και του Δ.Ν.Τ».
 Όσον αφορά την ψήφιση νέων μέτρων, «η απάντηση είναι ήδη γνωστή με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», είπε ο υπουργός.
Σε ερώτηση για το αν η μείωση του αφορολόγητου είναι κόκκινη γραμμή, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών σε μια στιγμή που όλοι εκτιμούν πως το 2017 θα έχουμε αισθητή ανάπτυξη. Θα λειτουργήσει τελικά ως "κόφτης" της ανάπτυξης προκαλώντας υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία.
Πρόκειται λοιπόν για μια λάθος πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΝΔ τους κατηγορεί ότι έχουν υπογράψει το χειρότερο Μνημόνιο και ετοιμάζονται για νέο, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι  προτάσεις τις Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νέο μνημόνιο με απολύσεις, μειώσεις μισθών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις παραπέρα υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας Παιδείας.
Προσπαθεί να τις κρύψει μιλώντας διαρκώς για εκλογές, τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα».
Όσον αφορά το χαρακτηρισμό χειρότερο μνημόνιο, αναφέρει ότι «τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Τα 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα ετησίως μέχρι το 2030 στα οποία είχε δεσμευτεί η ΝΔ είναι μια πικρή αλήθεια για την ίδια.
Βεβαίως, αν και είναι ηπιότερα τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, δεν υποτιμούμε την εξάντληση των αντοχών του κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μια επώδυνη συμφωνία όχι για να ανακυκλώσει την λιτότητα αλλά για να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από αυτήν».
Ακόμη, δηλώνει πως παρακολουθεί με ενδιαφέρον την κινητικότητα στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ για το προβάδισμα της ΝΔ που δείχνει η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων σημειώνει «δεν υποτιμώ τις δημοσκοπήσεις όταν μπορείς να τις αξιολογείς σωστά και είναι αξιόπιστες.
Το βασικό συμπέρασμα σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται δυναμικής, ενώ η κυβέρνηση παρόλο που πιέζεται δημοσκοπικά δεν έχει διαρρήξει τις  σχέσεις της με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Η κατάσταση είναι σαφώς αναστρέψιμη και αυτό θα φανεί στο χρόνο».
Υπογραμμίζει δε, πως «όποιος θέτει ζήτημα εκλογών στην παρούσα φάση υποτιμά τις πραγματικές  ανάγκες της κοινωνίας.
Νομίζω πως κατά βάθος ούτε η Νέα Δημοκρατία τις θέλει, απλώς το να τις ζητά τη διευκολύνει στο να διατηρεί μια υψηλή συσπείρωση των οπαδών της και να αποφεύγει μια συζήτηση επί των πραγματικών της θέσεων», προσθέτοντας ότι «μπροστά στο ενδεχόμενο των εκλογών έχουμε πολλά υπέρ μας».
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι βρίσκεται στην τελευταία φάση η δουλειά που κάνει η επιτροπή που έχει συσταθεί με ευθύνη του ΥΠΕΣ και ασχολείται με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ενώ για συμβασιούχους που μονιμοποιούνται και τη ΝΔ που θεωρεί παράνομες αυτές τις νομιμοποιήσεις, απαντά ότι «η ΝΔ πρέπει πρώτα απ´ όλα να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και δεύτερον να σταματήσει να λέει ψέματα.
Η κυβέρνηση σέβεται το Σύνταγμα, αποδέχεται ως οφείλει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, επιδιώκει σταθερές σχέσεις εργασίας και επεξεργάζεται λύσεις σε μια σειρά προβλήματα που κληρονόμησε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης