Τελευταία Νέα
Πολιτική

"Υπέρ πάντων" κλείσιμο της αξιολόγησης και QE - Η Αθήνα σχεδιάζει αντιπρόταση - Επαφές Τσίπρα στη Βαλέτα

Οι πολιτικές κινήσεις και επαφές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν και αυτήν εβδομάδα
Ελάχιστο χρόνο έχει πλέον στη διάθεση της η κυβέρνηση προκειμένου να επανεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου να βγει «λευκός καπνός» και να λάβει η Αθήνα το πολυπόθητο «staff  level agreement» που θα σηματοδοτεί το επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφής οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο να αποσταλούν βελτιωμένες προτάσεις της Αθήνας στους θεσμούς με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει συμβιβαστική λύση χωρίς την ψήφιση νέων μέτρων από την Βουλή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Σαββατοκύριακο υπήρξαν επαφές και διαβουλεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του και θεσμικούς χωρίς όμως να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη που να ανάβει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός που επιδιώκει την εύρεση «πολιτικής λύσης» που θα υπερβαίνει τα τεχνικά κλιμάκια και θα «παραγκωνίζει» το ΔΝΤ και το Βερολίνο, κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Σύνοδο της Λισαβόνας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, F. Hollande,  με τον οποίο είχε κατ’  ιδίαν συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, επανέλαβε την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα ενώ και στην κοινή διακήρυξη των χώρων που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Λισαβόνας καταγράφεται η βούλησή τους για έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου και με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν φαίνεται να πείθουν το κουαρτέτο των δανειστών ενώ τα αποτελέσματα των πολιτικών κινήσεων του πρωθυπουργού όπως φάνηκε και την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχουν κανένα απολύτων αντίκρισμα ή επιρροή στο Eurogroup.

Νέος γύρος επαφών Τσίπρα για να κλείσει η αξιολόγηση - Τα ραντεβού στη Σύνοδο της Βαλέτα

Οι πολιτικές κινήσεις και επαφές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν και αυτήν εβδομάδα, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου θα μεταβεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφή των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Βαλέτα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ήδη έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να προγραμματίσουν συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.
Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Αθήνα τηρεί την συμφωνία στο ακέραιο και πως το ίδιο πρέπει να πράξουν όλες οι πλευρές χωρίς να ζητούν εκ νέου την ψήφιση μέτρων για μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται από τις πληροφορίες έτοιμος να πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πέρα από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και την προσφυγική και επισημαίνοντας πως αν οι ακραίες φωνές επιμείνουν στην ψήφιση νέων σκληρών μέτρων από την παρούσα Βουλή τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι αυτό θα προκαλέσει «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη Αθήνα.   

Αναζητά νέα συμβιβαστική αντιπρόταση η Αθήνα – αλληλογραφία με τους θεσμούς - «υπέρ πάντων» η ένταξη στο Q.E.

Παρ όλα αυτά αμέσως μετά την επιστροφή του από την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και με δεδομένες τις θέσεις και διαθέσεις του Ταμείου, του W. Schaeuble, και μερίδας χωρών της Ευρωζώνης ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του.  
Ή θα δρομολογήσει το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης κάνοντας αρκετά βήματα πίσω από τις διατυπωμένες κόκκινες γραμμές και ρίχνοντας αρκετό «νερό στο κρασί του», ή θα επιμείνει στη θέση του για μη ψήφιση νέων μέτρων, μια επιλογή που θα αποκλείσει την Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική ασφυξία αλλά και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρα και η ηγετική ομάδα δεν έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις, ενώ το ζήτημα θα εξεταστεί σήμερα στον καθιερωμένο πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις και με το οικονομικό επιτελείο σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει έγκαιρα μια αντιπρόταση της Αθήνας που θα γίνει κατ’ αρχάς αποδεκτή από τους θεσμούς.
Ωστόσο τα «κακά μαντάτα» της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προβληματίζουν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών καθώς είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι οι δανειστές και ειδικά το Ταμείο και το Βερολίνο δεν θα κάνουν  πίσω στην απαίτησή τους λήψης νέων μέτρων για μετά το 2018 τα οποία θα ζητήσουν να ψηφιστούν και από την  Βουλή.
 Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα τεθούν για να λάβουν το «πράσινο φώς» σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου» του κόμματος.
Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καλέσει και τα υπόλοιπα κόμματα, και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, να πάρουν θέση για τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ εάν κλειδώσει η συμφωνία και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση πιθανότατα να ζητήσει την ψήφισή της με διακομματική συναίνεση.

Κατηγορηματικό «όχι» σε πρόωρες κάλπες


«Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος», αναφέρει κυβερνητική πηγή συμπληρώνοντας ότι «και ο πρωθυπουργός έχει κατηγορηματικά αποκλείσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».
Ενδεικτική πάντως των κυβερνητικών προθέσεων είναι η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σε συνέντευξη του σε Κυριακάτικη εφημερίδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, όχι επειδή τις φοβάται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αλλά επειδή θεωρεί ότι θα κάνουν κακό στη χώρα, στη δεδομένη συγκυρία. Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος επιτίθεται με δριμύτητα στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας  κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα με αφορμή την επιμονή του  να ζητά τη άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Αρνητικές δημοσκοπήσεις - Xωρίς ανταπόκριση οι εξορμήσεις στελεχών

Πέρα από τις πιέσεις και τα τελεσίγραφα που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές και στο εσωτερικό το κλίμα που διαμορφώνεται είναι τουλάχιστο αρνητικό.
Οι εξορμήσεις υπουργών του κόμματος στην περιφέρεια με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φάνηκε να έτυχαν «θερμών»  εκδηλώσεων από τους πολίτες.
Την ίδια ώρα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων «πλαγιοκοπούν» την κυβέρνηση που βλέπει να χάνει συστηματικά και με αμείωτο ρυθμό τις εκλογικές της δυνάμεις ενώ η απογοήτευση των πολιτών εντείνεται.
Και η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας marc για το «Πρώτο Θέμα» δίνει πρωτιά στη ΝΔ με double score έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 27,8% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,7%, το ΚΚΕ με 6,2%, η ΧΑ με 5,8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,6%, ενώ η Ένωση Κεντρώων με 2,7%, το Ποτάμι με 2%  και ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝΕΛ με 2,3% μένουν εκτός Βουλής.
Μέσα σε αυτό το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και την πλατεία Κουμουνδούρου επιχειρούν να οργανώσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες την ανοιχτή συγκέντρωση και ομιλία του πρωθυπουργού για την συμπλήρωση των δυο ετών στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δημ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης