Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο εκλογικός νόμος και η αυτοδυναμία της ΝΔ με 34%-35% απομακρύνουν το σενάριο εκλογών

Ο εκλογικός νόμος και η αυτοδυναμία της ΝΔ με 34%-35% απομακρύνουν το σενάριο εκλογών
Το «μυστικό» του εκλογικού νόμου σε συνδυασμό με τα χαμηλά δημοκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ
Το «τελεσίγραφο» των δανειστών που ζητούν την ψήφιση μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ προκειμένου να έχει εγκαίρως αίσιο τέλος το «θρίλερ» της β' αξιολόγησης έχει φέρει το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον ενός πολιτικού και οικονομικού διλήμματος.
Για τον πρωθυπουργό υπάρχουν δύο και μόνον λύσεις, εφόσον οι προσπάθειές του για επίτευξη «πολιτικής λύσης» δεν στεφθούν με επιτυχία και μάλιστα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.
Το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί τον καταληκτικό σταθμό για επίτευξη συμφωνίας με εταίρους και δανειστές και μάλιστα θα πρέπει να έχει προηγηθεί η θετική εισήγηση από το Euroworking Group στις 9 Φεβρουαρίου και να έχουν επιστέψει τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα.
Αν δεν επιτευχθεί «πολιτική συμφωνία», τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει είτε να προχωρήσει σε άμεση ψήφιση νέων επώδυνων μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και αφορολόγητου και μάλιστα με ισχύ μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 είτε να αρνηθεί και να προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Όμως, ενώ η πρώτη επιλογή θα είναι πολιτικά επώδυνη έως και ταπεινωτική, καθώς ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα επιμένει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα, η δεύτερη επιλογή, αυτή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, θα αποτελεί «πολιτική αυτοκτονία» τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του.
Επιπλέον, με την επιλογή της προκήρυξης εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα χρεωθούν εξ ολοκλήρου τις σοβαρές αναταράξεις που θα προκληθούν στην ήδη πολύ εύθραυστη ελληνική οικονομία, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πλήρη κατάρρευσή της.

Το «μυστικό» του εκλογικού νόμου σε συνδυασμό με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως αν προκηρύξουν στην παρούσα φάση εκλογές είναι σαν να κάνουν «χαρακίρι».
Οι «χαμηλές πτήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα καταδίκαζαν το κυβερνών κόμμα σε απόλυτη εκλογική κατάρρευση.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών μετρήσεων κοινής γνώμης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από το 27% και αγγίζοντας το «μαγικό ποσοστό του 33% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο μισό ποσοστό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλαδή γύρω στο 15%.
Μάλιστα η Ν.Δ. δείχνει να έχει ανοδική δυναμικής που αναμένεται να φθάσει και το 35% με 36%.
Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα εκτός του μπόνους των 50 εδρών μπορεί οριακά να πάρει ακόμα και την πολυπόθητη αυτοδυναμία με ένα ποσοστό της τάξεως του 34% με 35% υπό μια προϋπόθεση.
Η προϋπόθεση είναι να μην καταφέρουν να εισέλθουν πολλά από τα λεγόμενα μικρά κόμμα στη Βουλή δηλαδή να μην πάρουν ποσοστό άνω του 3%.
Αυτόματα -βάση του εκλογικού νόμου- ενισχύεται το πρώτο κόμμα και αποδυναμώνεται το δεύτερο.
Εξετάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι φανερό ότι η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛ, το Ποτάμι, οριακά η Πλεύση Ελευθερίας, η Λαϊκή Ενότητα δεν μπαίνουν στην Βουλή αν προκηρυχθούν εκλογές ενώ ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά στο «Άλλο κόμμα», το Λευκό/Άκυρο και της αποχής.
Όσο για τους αναποφάσιστους που κυμαίνονται σε ποσοστά γύρω στο 15% η ιστορία έχει δείξει ότι κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στον «κουβά» του κόμματος που προηγείται δηλαδή εκείνου που κερδίζει την «παράσταση νίκης».
Ήδη η Νέα Δημοκρατία στην τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει στην «παράσταση νίκης» ποσοστό της τάξης του 78%.
Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 με τον ίδιο εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 145 έδρες με ποσοστό 35,4% έχοντας όμως εισέλθει στη Βουλή Το Ποτάμι, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και οι ΑΝ.ΕΛ του Πάνου Κομμένου.

Αυτοδυναμία της Ν.Δ. ακόμα και με ποσοστό 34%-35% με 5-κομματική Βουλή

Με τα τρία αυτά κόμματα (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝ.ΕΛ) να φαίνεται ότι μένουν έκτος Βουλής (με βάση πάντα τις δημοσκοπήσεις) τότε αν σήμερα γίνονταν εκλογές το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξεως του 34% με 35% θα μπορούσε οριακά να έχει ακόμα και αυτοδυναμία.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συνθηκών είναι που κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να μην κάνει προς το παρόν δεύτερες σκέψεις για πρόωρες εκλογές και να ξορκίζει κάθε σενάριο για προσφυγή στις κάλπες υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης