Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Και μόνο η συζήτηση περί Grexit και δραχμής προκαλεί βαριά βλάβη στην ελληνική οικονομία

Βενιζέλος: Και μόνο η συζήτηση περί Grexit και δραχμής προκαλεί βαριά βλάβη στην ελληνική οικονομία
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση»
«Το συνεχές δημαγωγικό παιχνίδι της κυβέρνησης μετατρέπεται πολύ εύκολα σε παιχνίδι με τη φωτιά», προειδοποίησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από το βήμα της Βουλή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα όσα πίστευε η κυβέρνηση ότι συνιστούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, έχουν μετατραπεί σε μπούμερανγκ, όχι εναντίον της κυβέρνησης, αλλά εναντίον της οικονομίας, εναντίον των πολιτών, εναντίον του έθνους και της εθνικής ισχύος».
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως και μόνο το γεγονός ότι τίθεται δημόσια το θέμα του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή προκαλεί βαριά βλάβη στην εθνική οικονομία, αλλά και στις παραμέτρους άσκησης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, «το κακό είναι ότι αυτό το πλάνο Β, το πλάνο της συνωμοσιολογίας, το πλάνο της εκτροπής, το πλάνο της επιστροφής στο δήθεν σωτήριο εθνικό νόμισμα, έχει αυτονομηθεί.
Δεν εξαρτάται πλέον από χειρισμούς και αποφάσεις της κυβέρνησης, ακόμη και εάν αυτές είναι οριακές, κυνικές, τυχοδιωκτικές, εθνικά επικίνδυνες.
Το πλάνο αυτό, πλέον έχει δηλητηριάσει το φρόνημα ενός σημαντικού ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας και αυτό πια μας καθιστά όλους δέσμιους της αδυναμίας μας να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με την υπευθυνότητα, τη νηφαλιότητα και τον ορθολογισμό που απαιτείται, όταν έχουμε μπροστά μας μία και μόνη υποχρέωση.
Να υπερβούμε την κρίση, να βγούμε από την περιδίνηση, να επιτύχουμε την εθνική συνέγερση, να περάσουμε στην κανονικότητα, όπως έχω πει πολλές φορές, μίας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του Ευρώ».
«Όταν τίθενται τέτοιου είδους θέματα, ποιες καταθέσεις θα επιστρέψουν στις τράπεζες;
Τι δυνατότητες χορήγησης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία έχει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Ποιος θα επενδύσει;
Ποιος θα καταναλώσει;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας «δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία λειτουργούν ως οικονομικοί παράγοντες και παράγουν εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα απομακρύνοντας την πιθανότητα επανόδου στις αγορές, έστω μετά από πολλούς μήνες».
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως «το ίδιο συνέβη και με το επικίνδυνο παιχνίδι που αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, στο τρίτο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ ως μοχλό πίεσης, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για το χρέος, που δεν λαμβάνονται, πλην αστείων, δήθεν βραχυπρόθεσμων μέτρων μακροπρόθεσμης απόδοσης το 2060, χωρίς να επέρχεται μείωση στην παρούσα αξία του χρέους.
Δεν θέλει το ΔΝΤ, επειδή το ΔΝΤ απαιτεί σκληρά πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που πράγματι δεν βοηθούν σε τίποτα την εθνική οικονομία.
Το αποτέλεσμα όμως είναι, αυτός ο χειρισμός όλος, τελικά να μετατρέπεται σε μηχανισμό άσκησης πίεσης επί της χώρας μας και επί των πολιτών, από σύσσωμο το Eurogroup, χωρίς καμία επίσημη διαφοροποίηση χώρας στο εσωτερικό του Eurogroup».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως «χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση», ενώ προέβλεψε πως οι εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης, όμως δεν θα είναι μία απλή επιλογή, θα είναι μία επιλογή συνδυασμένη με θεσμική κρίση, με ένταση, με κάποιο τρόπο θα επαναληφθεί, δυστυχώς, ή θα γίνει απόπειρα επανάληψης της φάρσας του 2015.
«Αυτή τη φορά αυτή δεν μπορείτε να φλερτάρετε με ιδέες δημοψηφίσματος», προειδοποίησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς - όπως υποστήριξε - με ένα δημοψήφισμα αντισυνταγματικό και απαγορευμένο ως προς το θέμα του, το οποίο θα οδηγήσει, ως διαδικασία πλέον, σε βαθιά και ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, σε εθνική καταστροφή.
«Ούτε με εκλογές συγκρουσιακές γύρω από δήθεν διλήμματα που αφορούν το εθνικό νόμισμα.
Δεν θα επιτραπεί να έχουμε τέτοιου τύπου εξελίξεις.
Κι όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη σε μία συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουν εγκαίρως να το πουν και να αντιδράσουν.
Πάντως η αντιπολίτευση, είμαι βέβαιος, σύσσωμη θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη θεσμικού εκβιασμού και φάρσας», επισήμανε.
«Χρειαζόμαστε όμως άλλη Βουλή και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει, εάν το θέλει, χωρίς να μπορεί αυτός να καθορίσει τις εξελίξεις, αλλά και κανένα άλλο κόμμα μόνο του δεν πρέπει να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.
Ούτε η ανιστόρητη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι λύση.
Λύση είναι μόνον η συνεργασία όλων όσοι πρέπει να συνεργαστούν στο πλαίσιο της μόνης εθνικής στρατηγικής που έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει, ότι είναι υπεύθυνη, ότι αποδίδει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, ανέφερε: «Ξέρετε τι φοβούμαι και θέλω να καταγραφεί στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, ότι όπως εν όψει της κωμικοτραγικής σύγκρουσης του Ιουνίου-Ιουλίου 2015, συγκεντρώσατε και «στεγνώσατε» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, έτσι τώρα πάλι το ζήτημα θα συνδέεται με τη διαχείριση του κοινού ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή με τα χρήματα των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, τα οποία τώρα δεν θα πάνε στο κράτος προκειμένου το κράτος να ξαναεπιχορηγήσει γενναιόδωρα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα πάνε προκειμένου να πληρωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι πιστωτές της χώρας.
Όπως χάθηκαν τα κεφάλαια που έβαλε το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην κωμικοτραγική αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.
Επί των ημερών σας όλα αυτά.
Αλλά σας προειδοποιώ, μην σχεδιάζετε να σύρετε τη χώρα σε μία μακρά αναμονή που τρώει τις σάρκες της οικονομίας και του έθνους μέχρις ότου υπερβούμε τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο, με χειρισμούς τέτοιου τύπου εις βάρος πλέον των συμφερόντων όχι μόνο της οικονομίας αόριστα, αλλά και των ασφαλιστικών φορέων υπέρ των οποίων έχετε πάρα πολλές φορές ξιφουλκήσει ρητορικά, λέγοντας ωμά και χυδαία ψέματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης