Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποφάσεις για το νέο ξεκίνημα της ΝΙΚΑΣ λαμβάνουν σήμερα 2/2 οι μέτοχοι της εταιρείας

Αποφάσεις για το νέο ξεκίνημα της ΝΙΚΑΣ λαμβάνουν σήμερα 2/2 οι μέτοχοι της εταιρείας
Η εγχώρια αγορά των αλλαντικών είχε καθοδική πορεία, σημειώνοντας πτώση 13% στον όγκο των πωλήσεων 
Με «κίνητρο» το «κούρεμα» των δανείων της ΝΙΚΑΣ από τις τράπεζες, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita πήρε τη μεγάλη απόφαση να εισέλθει στην εγχώρια αγορά των αλλαντικών.
Όμως, η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου σε έναν νέο τομέα δραστηριότητας δεν είναι άγνωστος τόσο για τον ίδιο όσο και για τα στελέχη του, καθώς ήταν παρόντες στη διοίκηση της ΝΙΚΑΣ από το 2009.
Η εγχώρια αγορά των αλλαντικών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε καθοδική πορεία, σημειώνοντας πτώση 13% στον όγκο των πωλήσεων και σε αξία υπήρξε μείωση στα επίπεδα του 9,9% σε ένα χρόνο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ΝΙΚΑΣ δίνει μάχη επιβίωσης.
Η παρουσία της στην αγορά στηρίζεται σε προσφορές για να συντηρηθεί στην αγορά.
Τα ίδια λένε ότι η ΝΙΚΑΣ ελέγχει το 10% της εγχώριας αγοράς, το οποίο όμως είναι πλασματικό και λέγεται ότι είναι «αγορασμένο» από την ίδια την εταιρεία.
Η εταιρεία κάνει προσφορά στο παριζάκι δίνοντας 1 συν 1 δώρο, διότι στην κατηγορία αυτή το μερίδιο της είχε διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό.
Πάντως, ο ανταγωνισμός ισχυρίζεται ότι ειδικά στα αλλαντικά δεν προσφέρονται τιμές αλλά προϊόν, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν την τιμή η οποία όμως για την πλειοψηφία των καταναλωτών έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η διατροφή δεν έχει τιμή, όπως λένε τα ίδια.
Τα στοιχεία της IRI εμφανίζουν ότι η συνολική αξία των πωλήσεων μειώθηκε στα 235,6 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 261,7 εκατ. ευρώ το 2015.
Να σημειωθεί ότι το 2014 η συνολική αξία της αγοράς ήταν στα 265,7 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η πτώση να διαμορφώνεται στο 11% τη διετία 2014-2016.
Σε καθοδική τροχιά είναι και ο όγκος των πωλήσεων καταγράφοντας απώλειες ύψους 16,2%.
Το 2014 ο όγκος των πωλήσεων ήταν στα 30.921.116 και υποχώρησε σε 25.885.942 το 2016.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η ΝΙΚΑΣ με τις τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, διότι οι τράπεζες προχώρησαν σε «κούρεμα» των δανείων ενώ οι εταιρείες του κλάδου «ματώνουν» για την αποπληρωμή των τόκων προς τις τράπεζες.
Σήμερα η ΝΙΚΑΣ ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με τη γενική συνέλευση των μετόχων να λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Ανάμεσα σε αυτές είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 23.272.106,40 ευρώ, με την έκδοση 77.573.680 μετοχών.
Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το «πράσινο φως» στην απόκτηση ελέγχου της ΝΙΚΑΣ από την εταιρεία Chipita A.E. μέσω της εταιρείας Givenrise.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης