Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Δυσμενές σενάριο για την παγκόσμια οικονομία τυχόν Italexit, Grexit ή/και Frexit

Economist: Δυσμενές σενάριο για την παγκόσμια οικονομία τυχόν Italexit, Grexit ή/και Frexit
Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Economist Intelligence Unit 
Ως αρνητικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αποχώρησης μίας ή και περισσότερων χωρών από την Ευρωζώνη η εταιρεία ερευνών του Economist, Economist Intelligence Unit, στην έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία, με ημερομηνία έκδοσης Φεβρουάριος 2017.
Ανάμεσα στις «κορυφαίες» προς… αποχώρηση χώρες είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία.

Ιταλία

Μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi - ο οποίος τον Δεκέμβριο έχασε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε εκ νέου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και το τραπεζικό σύστημά της.
Αν και τον Δεκέμβριο του 2016 η ιταλική κυβέρνηση δέσμευσε 20 δισ. ευρώ κρατική σε κρατική βοήθεια για τις τράπεζες, το bail-in από το οποίο θα συνοδευτούν θα μεταφραστεί σε απώλειες για τους πιστωτές, κάτι που ίσως οδηγήσει σε αύξηση της στήριξης προς το λαϊκίστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και της αντιμεταναστευτικής ευρωσκεπτικιστικής Λίγκας του Βορρά.
Μάλιστα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.

Ελλάδα

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, αν και η κατάσταση δεν είναι εξίσου οριακή με πέρυσι.
Ενδεικτικό είναι πως τον Δεκέμβριο του 2016 η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των συνταξιούχων και εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από την προγραμματιζόμενη αύξηση του ΦΠΑ, αναστατώνοντας τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας και θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, την οποία σφόδρα επιθυμεί η χώρα.
Στο σύνολό τους, οι οικονομικές δυσκολίες σε όλη τη νότια Ευρώπη έχουν δείξει τα θεμελιώδη προβλήματα που τίθενται όταν υπάρχει μια ενιαία νομισματική ζώνη, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει μια δημοσιονομική ένωση.

Γαλλία

Ακόμα ένας κίνδυνος είναι πως το ευρώ θα βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών του λαϊκισμού.
Αυτό είναι ιδίως ξεκάθαρο στη Γαλλία, όπου η Marine Le Pen, από τους επικρατέστερους υποψηφίους στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, έχει προτείνει την επιστροφή σε ένα σύστημα, κατά το οποίο το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείτο μαζί με το κοινό νόμισμα.

Σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit, αν μία ή και περισσότερες χώρες αποχωρήσουν από τη ζώνη του ευρώ, τότε η παγκόσμια οικονομία θα αποσταθεροποιηθεί.
Σε περίπτωση που οι χώρες εγκαταλείψουν το ευρώ εξαναγκαστικά, τότε θα υποφέρουν μεγάλες υποτιμήσεις των νομισμάτων τους και δε θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους - τα οποία θα είναι σε ευρώ.
Με τη σειρά τους, οι τράπεζες θα υποστούν τεράστιες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους με κρατικά ομόλογα και η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης