Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καζάνι που βράζει η κυβέρνηση μετά το χαμηλό βαρομετρικό της διαπραγμάτευσης - Χωρίς στρατηγική στο EWG στις 9/2

Καζάνι που βράζει η κυβέρνηση μετά το χαμηλό βαρομετρικό της διαπραγμάτευσης - Χωρίς στρατηγική στο EWG στις 9/2
Είναι φανερό ότι οι εταίροι δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε τα πράγματα στα άκρα, εάν η Αθήνα δεν προβεί σε υποχωρήσεις...
Σε «καυτή πατάτα» εξελίσσεται για την κυβέρνηση το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με τα χτυπήματα, εντός και εκτός τειχών, να είναι απανωτά και να μην περιορίζονται στα προ - νομοθετημένα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί αλλά να έχουν παράλληλα σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.
Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από το προχθεσινό επεισόδιο στην Βουλή που έλαβε χώρα μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Βούτση - όταν ο προεδρεύων της Βουλής αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να «απαντήσει» στον Κυριάκο Μητσοτάκη - εντούτοις το ρήγμα στην πολιτική «γραμμή» είναι σίγουρο ότι υπάρχει.
Παρά την περίεργη «σιγή ασυρμάτου» που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά δείχνει να τα έχει χαμένα.
Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει απέναντι στις πιέσεις των δανειστών.
Και αυτό ενώ ο χρόνος που έχει στη διάθεση της μέχρι το Euro Working Group (EWG) στις 9 Φεβρουαρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ανοίξει τα «χαρτιά» της Αθήνας για τα μέτρα που ισχύσουν μετά το 2018, είναι περιορισμένος.
Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται μέσω του EWG τότε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι μόνο δεν θα έχει καμία τύχη αλλά απέναντι του θα βρίσκονται 18 υπουργοί Οικονομικών έτοιμοι να τον «πυροβολούν».
Το σύνθημα θα δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
Είναι φανερό ότι οι εταίροι δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε τα πράγματα στα άκρα, εάν η Αθήνα δεν προβεί σε υποχωρήσεις.
Το τι ζητάνε είναι γνωστό από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου:
Τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων -μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων (πώληση του 17% της ΔΕΗ) - που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018.
Βέβαια, υπάρχει και η εκκρεμότητα των εργασιακών, η οποία, όμως, δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα.
Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων και κυρίως του αφορολόγητου είναι το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση.
Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι το ποσό που αντιστοιχεί στα εν λόγω μέτρα ενδέχεται να αναδειχτεί σε «κλειδί» για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.
Γύρω από το ύψος του ποσού που θα συμφωνηθεί θα παιχτεί το μέγεθος των μειώσεων στο αφορολόγητο που απαιτεί το ΔΝΤ, τη συμμετοχή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκουν τα ισχυρά μέλη της ευρωζώνης (Γερμανία, Ολλανδία).
Μάλιστα, για να κατευνάσουν τα πνεύματα στις σχέσεις με το ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό θέμα, Βερολίνο και Βρυξέλλες προτίθενται να επαναφέρουν στο τραπέζι τη λήψη ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Φυσικά, μετά τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης