Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Να καταλάβει η Τουρκία ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχει

Κοτζιάς: Να καταλάβει η Τουρκία ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχει
Αναγκαίο να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα για να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο είπε ο ΥΠΕΞ
Την θέση ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται καμιά φορά νευρικά καθώς και ότι πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχει διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στην αυξανόμενη επιθετική που έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα η ρητορική της Άγκυρας κατά της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Κοτζιάς επεσήμανε την ανάγκη να κρατήσει η Ελλάδα «ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας» με την Άγκυρα ώστε, όπως είπε, «να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο».
«Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, οι γείτονές μας είναι πολύ νευρικοί, αλλά πρέπει «να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω.
Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση.
Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» υποστήριξε ο κ.Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι «η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ».
«Στην εποχή Erdogan δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν.
Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα του γείτονά μας.
Νομίζω ότι και εκείνος πρέπει να αντιληφθεί - και συχνά αντιλαμβάνεται - ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο.
Διότι, όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία, τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις» είπε ο ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος», τόνισε ο κ.Κοτζιάς υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης