Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έφεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της απόφασης του δικαστηρίου για άρση του διατάγματος Trump

Reuters: Έφεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της απόφασης του δικαστηρίου για άρση του διατάγματος Trump
O Τrump δήλωσε ότι θα κερδίσει την έφεση και θα τεθεί και πάλι σε ισχύ η απαγόρευση να ταξιδεύουν πρόσφυγες και πολίτες από εφτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε έφεση αργά το βράδυ του Σαββάτου 4/2 για να θέσει και πάλι σε ισχύ την απόφαση του Trump με την οποία δεν γίνονται δεκτοί προσωρινά ταξιδιώτες από εφτά μουσουλμανικές χώρες, μεταδίδει το Reuters.
H κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστηρίου που διέταξε την Παρασκευή 3/2 την άρση της απαγόρευσης, προειδοποιώντας ότι αν επιτραπεί στους πρόσφυγες και τους ταξιδιώτες από τις εφτά μουσουλμανικές χώρες να ταξιδεύουν ελεύθερα στις ΗΠΑ θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών της.
Η συγκεκριμένη απόφαση της Παρασκευής 3/2 οδήγησε τον Trump να κάνει μία σειρά από αναρτήσεις στο Twitter για να την αμφισβητήσει.
Η έφεση θα εκδικαστεί από ένα τριμελές δικαστήριο που μπορεί να επαναφέρει το διάταγμα Trump ή, να το αναστείλει εν αναμονή μίας πλήρους προσφυγής.
Η απόφαση του τριμελούς μπορεί να ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή.
Ο γενικός εισαγγελέας του Seattle James Robart με την απόφασή του μπλόκαρε την κυβέρνηση, που δεν μπορεί για την ώρα να απαγορεύσει στους πρόσφυγες από τη Συρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.
Ο Trump που έκανε σκληρή επίθεση στον Robart, χαρακτηρίζοντάς τον "γελοίο", το τράβηξε πολύ μακριά σύμφωνα με κάποιους, που υποστήριξαν ότι υπονομεύει έναν θεσμό, ο οποίος έχει δημιουργηθεί ακριβώς για να ελέγχει τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.
"Θα νικήσουμε, για την ασφάλεια της χώρας θα νικήσουμε" δήλωσε, πάντως, απτόητος στους ρεπόρτερ ο Trump.
Η απόφαση του Robart ήρθε σε μία υπόθεση που έφερε η γενική εισαγγελία της Ουάσινγκτον και στηρίχθηκε από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Amazon και η Expedia.
Η μήνυση ήταν μία από τις πολλές που έχουν γίνει κατά του διατάγματος Τrump σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά ήταν η πρώτη υπόθεση που έφερε μία γενική απόφαση, η οποία επηρεάζει όλη την επικράτεια.
Η έφεση του υπουργείου Δικαιοσύνης θέλει να πλήξει το νομικό κομμάτι της απόφασης του Robart, λέγοντας ότι παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και τη δυνατότητα του προέδρου να ηγηθεί.
Η έφεση υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον στερείται επιχειρημάτων για να προσβάλει το διάταγμα και αρνείται ότι το διάταγμα μεροληπτεί υπέρ των Χριστιανών και σε βάρος των Μουσουλμάνων.
"Το Κογκρέσο έδωσε τη δυνατότητα στον πρόεδρο να αναστείλει το αν θα γίνεται δεκτή οποιαδήποτε τάξη επισκεπτών" ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι κρατικοί δικηγόροι της Ουάσινγκτον δούλευαν υπερωρίες την περασμένη εβδομάδα μετά το χάος που είχε προκληθεί στα αεροδρόμια από το διάταγμα Trump.
Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία για την Εθνική Ασφάλεια υποστήριξαν ότι συμμορφώθηκαν με την απόφαση του Robart και πολλοί ταξιδιώτες αναμένονται σήμερα Κυριακή 5/2, ενώ πρόσφυγες θα αρχίσουν να υποδέχονται από αύριο Δευτέρα 6/2.
Μία απόφαση που θα έθετε και πάλι σε ισχύ το διάταγμα Trump θα προκαλούσε νέο χάος στα αεροδρόμια, καθώς αρκετοί ταξιδιώτες είναι ήδη καθοδόν.
Με την άρση της απαγόρευσης την Παρασκευή 3/2 πρόσφυγες και χιλιάδες ταξιδιώτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία και την Υεμένη, οι οποίοι είχαν μπλοκαριστεί, άρχισαν να συρρέουν στα αεροδρόμια για να πάρουν πτήσεις για τις ΗΠΑ.
Το τριμελές δικαστήριο που θα αποφασίσει τώρα για την έφεση της κυβέρνησης είχε ιδρυθεί από τους πρώην προέδρους George Bush, Jimmy Carter και Barack Obama.
Οργανώσεις για τα μεταναστευτικά δικαιώματα προτρέπουν τώρα τους πολίτες από τις εφτά μουσουλμανικές χώρες, οι οποίοι έχουν έγκυρες βίζες να σπεύσουν να ταξιδέψουν γρήγορα, πριν βγει και πάλι κάποια αρνητική απόφαση.
Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Reuters ότι εργάζεται πυρετωδώς για να αρχίσει να δέχεται και πάλι πρόσφυγες από αύριο Δευτέρα 6/2.
Το διάταγμα του Trump είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου και απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ για 90 μέρες σε ταξιδιώτες από τις εφτά μουσουλμανικές χώρες και για 120 μέρες στους πρόσφυγες.
Είναι ασυνήθιστο για πρόεδρο να επιτίθεται σε μέλος δικαστηρίου το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει την εξουσία και το Κογκρέσο.
Ο Robart αρνήθηκε, πάντως, να κάνει κάποιο σχόλιο για τα tweets του Trump.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Patrick Leahy είπε ότι "η εχθρότητα του Trump απέναντι στο κράτος δικαίου δεν είναι μόνο ντροπιαστική, αλλά και επικίνδυνη και δείχνει ότι είναι πιθανή μία συνταγματική κρίση".
Ο αντιπρόεδρος Pence υποστήριξε, ωστόσο, ότι όσα είπε ο Trump δεν υπονομεύουν τη διάκριση των εξουσιών.Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η πρώτη κίνηση που μπορεί να πάρει μήνες νομικών κινήσεων από τον Trump για να μειώσει τη μετανάστευση.
Η ξαφνική ανατροπή της απαγόρευσης θα μπορεί να στείλει μαζικά τους μετανάστες πίσω στα αεροδρόμια, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο θα μείνει ανοιχτό το παράθυρο για να μπουν στις ΗΠΑ.
Στο Ερμπίλ στην πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, ο Fuad Sharef και η οικογένειά του, ετοιμάζονταν να πετάξουν το Σάββατο 4/2 για την Κωνσταντινούπολη και μετά για τη Νέα Υόρκη για να αρχίσουν μία νέα ζωή στο Τενεσσί.
Γενικά, πολλοί πρόσφυγες είχαν ακινητοποιηθεί από το διάταγμα Trump, το οποίο κατέλυε τις ζωές χιλιάδων που έψαχναν για άσυλο στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης