Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου με Schaeuble και θεσμούς για να κλείσει η β’ αξιολόγηση - Νέα πρόταση 9/2

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου με Schaeuble και θεσμούς για να κλείσει η β’ αξιολόγηση - Νέα πρόταση 9/2
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την προκαταβολική ψήφιση ενός πακέτου μέτρων ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018
Νέο μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που αυτή την στιγμή είναι λίγο πάνω από το 50%, ξεκινά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τις επόμενες μέρες νέες προπαρασκευαστικές συναντήσεις με ομολόγους του - μεταξύ των οποίων και με τον Wolfgang Schaeuble - αλλά και με θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που θα «παιχτεί» η τελευταία πράξη για τεχνική συμφωνία.
Πρόκειται για τη νέα προσπάθεια που θα καταβάλλει ο υπουργός με στόχο να αμβλυνθούν οι διαφορές για το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2018-2020 και ο «πήχης» των μέτρων να κατέβει κάτω από τα 4,5 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα επαφών Τσακαλώτου θα ξεκινήσει αμέσως μετά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στην Ομάδα Εργασίας των 19 την ελληνική πρόταση για τα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την προκαταβολική ψήφιση ενός πακέτου μέτρων ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2018.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα των 2,5 δισ. ευρώ που απομένουν μέχρι τα 5 δισ. που ζητούν συνολικά οι δανειστές για την τριετία 2018 - 2020, πρόταση της Αθήνας είναι αυτά να προσδιοριστούν τώρα, χωρίς όμως να νομοθετηθούν.
Έναντι αυτών ζητάει να «σκιαγραφηθούν» τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και όχι με την λήξη του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, όπως λέει στην έκθεση του το ΔΝΤ, όπου η Ελλάδα θα δοκιμάσει την τύχη της στις διεθνείς αγορές και θα χρειαστεί υποστήριξη για αυτό.
Σημαντική θέση στην ελληνική πρόταση έχει και ο «αντίστροφος κόφτης» σύμφωνα με την οποία εάν υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η κυβέρνηση να διαθέτει την υπεραπόδοση για μείωση φόρων (ιδίως φόρων επιχειρήσεων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και αύξηση κοινωνικών δαπανών.
Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο ποσό η μείωση του κάτω από τα 8.636 ευρώ είναι αναπόφευκτη.
Ανάλογο πλαίσιο πρωτοβουλιών για συνάντηση των τεσσάρων θεσμών με την ελληνική πλευρά, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, φέρεται να αναλαμβάνει και ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ, την Αθήνα και το Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία πρωτοβουλίας για συνάντηση στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες όλων των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που απομένουν και να κλείσει -με αμοιβαίες υποχωρήσεις- η διαπραγμάτευση, πριν η αξιολόγηση αποτελέσει προεκλογικό επιχείρημα και αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στις ευρωπαϊκές χώρες που βαδίζουν προς εκλογές.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία Dijsselbloem, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν «ότι πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας στη δεύτερη αξιολόγηση».
Ωστόσο, κρατούν «μικρό καλάθι» γι’ αυτή την κινητοποίηση αναγνωρίζοντας ότι «είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα καρποφορήσουν».
Οι πρωτοβουλίες από Ελλάδα και Βρυξέλλες αναλαμβάνονται σε μια στιγμή που το ΔΝΤ λέει «όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας αλλά εάν η Ελλάδα συμφωνήσει με την ευρωζώνη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα που υπολογίζονται στο 2% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, με την έκθεσή του το ΔΝΤ εισηγείται:

*Μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 8.636 – 9.550 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι μια προσαρμογή του αφορολογήτου στα επίπεδα της ευρωζώνης, θα δημιουργούσε τα περιθώρια για παράλληλη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα ο συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 29%) καθώς και για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15%-20% (σήμερα οι συντελεστές κυμαίνονται από 22% έως και 45%).
Η μείωση αυτή ευνοεί κυρίως τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

*Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2016 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Οι παρεμβάσεις αυτές κατά την άποψη του ΔΝΤ θα υποβοηθούσαν τις επενδύσεις , την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επίσημη οικονομία.

*Νέες περικοπές στις συντάξεις.
Το Ταμείο θεωρεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει έντονα ανισόρροπο και εισηγείται περαιτέρω εξορθολογισμό για τις τρέχουσες συντάξεις εφαρμόζοντας τη φόρμουλα των επιδομάτων της πρόσφατης μεταρρύθμισης στους υφιστάμενους συνταξιούχους.
Οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν είναι μόλις 1% του ΑΕΠ όταν το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος φτάνει το 11% του ΑΕΠ (τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο έλλειμμα της ευρωζώνης 2,5% του ΑΕΠ).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης