Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόταση με μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ μέτρα λιτότητας, για να κλείσει η β' αξιολόγηση, ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα

Πρόταση με μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ μέτρα λιτότητας, για να κλείσει η β' αξιολόγηση, ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα
Οι πηγές επισημαίνουν πως η πρόταση θα παρουσιαστεί μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 
Έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2017 οι δανειστές θα υποβάλλουν συμβιβαστική πρόταση με μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισεκ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,5% με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.
Ουσιαστικά, ο δημοσιονομικός κόφτης δαπανών θα περιλαμβάνει μέτρα 2% του ΑΕΠ και όχι 3,5% που είχε εξεταστεί και συμφωνηθεί στα προηγούμενα Eurogroup.

Οι δανειστές ετοιμάζουν πακέτο μέτρων, για την Ελλάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Η πρόταση που παρουσιάζει το πρακτορείο ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα όπερ σημαίνει ότι επιλέγουν την τμηματοποίηση καθώς με 2% του ΑΕΠ μέτρα δεν θα περιλαμβάνονται μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η ευρωπαική πλευρά των δανειστών ζητούσαν μέτρα 3,5% του ΑΕΠ και το ΔΝΤ είχε προτείνει 1,5% του ΑΕΠ αλλά με νέα αναδιάρθρωση χρέους.
Το ΔΝΤ είχε αντιπροτείνει ότι εάν δεν γίνουν δεκτά τα μέτρα 1,5% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν 3,5% αλλά με νέα μέτρα για το χρέος.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ζητηθούν, τα οποία υπολογίζονται στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ, θα ενεργοποιηθούν αν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό.
Οι πηγές επισημαίνουν πως η πρόταση θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά μέχρι και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Το πρακτορείο επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις μέχρι τον Ιούλιο του 2017, με την ικανότητά της να τις εκπληρώσει να κρίνεται αμφίβολη, αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ε.Κ.Τ., του ESM και του Δ.Ν.Τ. αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση.

Νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 απαιτεί το EWG από την Ελλάδα, για να κλείσει η αξιολόγηση

Νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση για μετά το 2018 απαιτεί το EuroWorking Group, η Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, το οποίο νωρίτερα ολοκλήρωσε τη σημερινή (9/2) του συνεδρίαση.
Η κοινή γραμμή των Ευρωπαίων πιστωτών και του Δ.Ν.Τ., οι οποίοι διαφωνούν στο ζήτημα του χρέους, ήταν ήδη γνωστή, ως μία απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η β' αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω μέτρα θα επικεντρώνονται στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και τα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018.
Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν διεξήχθη διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης