Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα – Σε τεστ αντοχής το ευρώ

SZ: Οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα – Σε τεστ αντοχής το ευρώ
«Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα»
Το νόμισμα του ευρώ βρίσκεται σε ένα «τεστ αντοχής», εκτιμά σε σχετικό της άρθρο η Süddeutsche Zeitung, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές αλλά και τις επικείμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
«Οι ολλανδικές εκλογές κινδυνεύουν να επισκιαστούν από ένα διαρκές τεστ αντοχής που καλά κρατεί εδώ και επτά χρόνια: τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος.
Όπως και η γερμανική βουλή, έτσι και η ολλανδική, είχε επικυρώσει το τρίτο πρόγραμμα δανειακής βοήθειας υπό τον όρο της συμμετοχής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο μέχρι στιγμής το Δ.Ν.Τ. δεν έχει εκπληρώσει αυτόν τον όρο.
«Εάν το Ταμείο δεν λάβει μέρος, τότε το πρόγραμμα αυτό τελειώνει για την Ολλανδία, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Από τη σκοπιά της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη, όπου ο Jeroen Dijsselbloem έχει την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της χώρας, θα ήταν καλύτερο εάν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληγαν σε μια συνεννόηση με το Δ.Ν.Τ.», συνεχίζει, εκτιμώντας πως το «πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν πράξεις από την Αθήνα».
Η SZ υπενθυμίζει ότι για το Δ.Ν.Τ. προέχει το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης, η οποία όμως είναι στάσιμη:
«Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα.
Όσο δεν έρχεται κανένα μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση, ότι σκέφτεται στα σοβαρά τι κάνει, τότε δεν έχει νόημα να μεταβούμε στην Αθήνα, λέγεται στις Βρυξέλλες».
Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Wolfgang Schaeuble αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ.
Στο μεταξύ, «οι αγορές είναι ήδη ανήσυχες.
«Σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ολλανδία, η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα είναι περιορισμένη.
Πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις χώρες του ευρώ.
Γιατί αυτοί εν τέλει αποφασίζουν πόση πίεση θα ασκηθεί στο τέλος στην Αθήνα -και κατά συνέπεια στο ευρώ», καταλήγει η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης