Τελεσίγραφο των θεσμών για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ - Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση

Τελεσίγραφο των θεσμών για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ - Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Ελάχιστα τα περιθώρια για βελτιώσεις στην πρόταση
Με ένα τελεσίγραφο, που αποτελεί και την προτεινόμενη λύση, στην οποία συμφωνούν οι δανειστές και ζητούν να το αποδεχτεί η Αθήνα, επιστρέφει ο Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών από τις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα κυβερνητική πηγή, με δεδομένο το τελεσίγραφο, που έπεσε στο τραπέζι της συνάντησης σημείωνε ότι «έγινε πρόοδoς, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».
Η κυβερνητική πηγή προσέθετε πως «στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου, ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση».
Καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως η πρόταση εταίρων και δανειστών είναι για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, με την ελληνική κυβέρνηση να πρέπει να απαντήσει το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα, ώστε να προλάβει το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν καταλήξει σε κοινή πρόταση που περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων 1,8 δισ. ευρώ έως το 2018 και ακόμα 1,8 δισ. ευρώ μετά το 2018.
Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, με άριστη γνώση των προτάσεων, που έπεσαν στο τραπέζι, αλλά και των συζητήσεων, άφηναν να εννοηθεί πως η πρόταση, στην οποία συμφωνούν οι δανειστές και καταθέτουν στην ελληνική πλευρά, ως συμβιβασμό για να κλείσει η αξιολόγηση, είναι «ουσιαστικά ανελαστική».
Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια ελιγμών και διαχείρισης από την ελληνική πλευρά, ώστε η συμφωνία να περάσει ευκολότερα και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα, είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, η οποιαδήποτε παρέμβαση ή «ξεχείλωμα» της πρότασης των δανειστών θα επαναφέρει το ρήγμα μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, το οποίος χρειάστηκε δύο εβδομάδες για να γεφυρωθεί.
Η επιλογή της Αθήνας διαμορφώνεται πλέον στην πλήρη αποδοχή της πρότασης που κατατέθηκε, εάν επιθυμεί την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου των θεσμών, ώστε να καταρτίσουν τον οδικό χάρτη ενεργειών, που πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, για να υπάρξει staff level agreement στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και η κυβέρνηση να βάλει πλώρη για την ένταξη στο QE.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σαββατοκύριακο (11-12/2), παρά τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός θα έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες, ενώ δεν αποκλείεται να επικοινωνήσει με ξένους ηγέτες και θεσμικούς, προκειμένου να εξετάσει κάθε δυνατότητα βελτίωσης του τελεσίγραφου που έδωσαν οι θεσμοί

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS