Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ενισχυμένος ο Iglesias, επανεκλέχθηκε με ποσοστό 89% στην ηγεσία των Podemos

Guardian: Ενισχυμένος ο Iglesias, επανεκλέχθηκε με ποσοστό 89% στην ηγεσία των Podemos
Ο αντίπαλός του Juan Moreno Vague πήρε μόλις 10,9%
Ο Pablo Iglesias επανεκλέχθηκε με εμφατικό τρόπο στην ηγεσία των Podemos κερδίζοντας τις εσωκομματικές εκλογές με ποσοστό 89% και μάλλον θα ακολουθήσει μία πιο μετριοπαθή τακτική, όπως εκτιμά ο Guardian.
Το νέο αυτό κόμμα που γεννήθηκε από την ισπανική κρίση, απέκτησε γρήγορα λαϊκό έρεισμα, αλλά αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών στις τελευταίες γενικές εκλογές της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2016.
Κι ενώ ο Iglesias ζήτησε από τους Podemos να μείνουν πιστοί στις ρίζες τους, το νούμερο 2 του κόμματος ο Inigo Errejon παρουσιάζεται περισσότερο πραγματιστής και λιγότερο συγκρουσιακός, προκειμένου να κερδίσει πολιτική δύναμη.
Οι εντάσεις ανάμεσα στους δύο και στις διαφορετικές προσεγγίσεις τους κυριάρχησαν στο συνέδριο του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο (11-12/2), με τον Iglesias να ορκίζεται ότι θα αποσυρθεί από γενικός γραμματέας, αν η ατζέντα του και η λίστα των υποψηφίων για το συμβούλιο των Podemos δεν συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Αλλά εδραίωσε την κυριαρχία του την Κυριακή το απόγευμα, όταν οι υποστηρικτές του κόμματος τον ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα για να παραμείνει στην ηγεσία.
Ο άλλος υποψήφιος ήταν ο Juan Moreno Vague, που συγκέντρωσε το 10,9% των ψήφων.
Η απόλυτη κυριαρχία του Iglesias εκφράστηκε και από την εκλογή 37 μελών της επιλογής του στο συμβούλιο, έναντι 23 του Errejon.
H πολιτική του ατζέντα έγινε επίσης αποδεκτή με ποσοστό 56%, έναντι 33% που πήραν οι προτάσεις του Errejon.
Μιλώντας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Iglesias έκανε λόγο για ενότητα και για συνέχιση του αγώνα ενάντια στη συντηρητική παράταξη, ενώ παραδέχτηκε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάναμε λάθη".
"Είναι αδύνατον να μην κάνεις λάθη όταν παίρνεις αποφάσεις, αλλά αυτό που θέλω να υποσχεθώ είναι ότι ποτέ δεν θα είμαστε στη λάθος πλευρά και μαζί με τον κόσμο μας θα συνεχίσουμε για ένα σοσιαλιστικό πρότζεκτ για μία χώρα που θα είναι πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο αντιπροσωπευτική και πιο μοντέρνα και οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται ισότιμα".
Τάδε έφη Ιglesias, που υποστήριξε επίσης και ότι ο άνεμος της αλλαγής εξακολουθεί να φυσάει.
Αλλά και ότι οι Podemos θα είναι πιο δυνατοί και πιο ώριμοι.
Από την άλλη, ο Errejon παρέμεινε σιωπηλός, ενώ είχε ταχθεί κατά της απόφασης να συμπράξουν οι Podemos με άλλα αριστερά κόμματα στις εκλογές του Ιουνίου 2016.
Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, καθώς οι Podemos ήρθαν τρίτοι πίσω από τους Σοσιαλιστές (PSOE), χάνοντας 1,2 εκ. ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015.
Ο Errejon είναι υπέρ μία συμφιλιωτικής προσέγγισης με τους Σοσιαλιστές, ώστε οι Podemos να αποκτήσουν κοινοβουλευτική επιρροή και εξουσία.
Αλλά η μοίρα του μετά την ήττα της Κυριακής 12/2 παραμένει άγνωστη.
Ο Iglesias έχει πει ότι οι δύο τους θα δουλέψουν μαζί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και την προηγούμενη βδομάδα είχε δηλώσει στον Guardian ότι "ελπίζω ο Errejon να συνεχίσει να συνεισφέρει στο κόμμα, γιατί θέλω τους καλύτερους, ακόμα κι αν δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις και σκέψεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης