Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προειδοποίηση Στουρνάρα (ΤτΕ): Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα - Κίνδυνοι για τις τράπεζες

Προειδοποίηση Στουρνάρα (ΤτΕ): Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα - Κίνδυνοι για τις τράπεζες
Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα, προειδοποίησε ο Γ. Στουρνάρας
Για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η β΄αξιολόγηση για  «αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες» έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική το 2016.
«Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες.
Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά.
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποιεί ότι περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να υπονομεύσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κίνδυνοι παραμένουν, παρά την οικονομική πρόοδο, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο Γ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα έχει ανακόψει την τάση επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να βλάψει την ποιότητα κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

«Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος το 2016 είχε θετική επίδραση στη ρευστότητα και στο κλίμα εμπιστοσύνης,και αντανακλάται στη θετική εξέλιξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.
Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά και επιτακτικό, σε μία περίοδο εξωτερικών κλυδωνισμών και ενδεχόμενων κινδύνων», επεσήμανε ο Γ. Στουρνάρας.
Πρόσθεσε ότι «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί».
«Αυτό», συνέχισε ο Γ. Στουρνάρας, «θα διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».
Αναλυτικά, ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε ότι «η παρούσα Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική συζητείται στη Βουλή σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση.
Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος το 2016 είχε θετική επίδραση στη ρευστότητα και στο κλίμα εμπιστοσύνης, και αντανακλάται στη θετική εξέλιξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του έτους, τις θετικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών.
Το γεγονός αυτό ενισχύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά και επιτακτικό, σε μία περίοδο εξωτερικών κλυδωνισμών και ενδεχόμενων κινδύνων.
Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να διασφαλιστεί με την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να στηριχθεί στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος και στην επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Αυτό θα διευκολύνει επίσης τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα.
Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες.
Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά.
Σε ότι ακολουθεί, θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα».

Η αβεβαιότητα εμποδίζει  την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, το 2016, οι τραπεζικές καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατέγραψαν σωρευτική καθαρή εισροή.
Με βάση τους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής, σημαντική ήταν η άνοδος των καταθέσεων μίας ημέρας.
Καταγράφηκαν ανακαταθέσεις τραπεζογραμματίων στις τράπεζες αξιόλογου ύψους και σε ορισμένες περιπτώσεις επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Είναι απολύτως αναγκαίο η τάση αυτή να διατηρηθεί, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του 2017.
Αυτό αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της αβεβαιότητας που συνδέεται με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Αποτελεί ευθύνη όλων μας να εργασθούμε για την ταχεία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ευρύτερη καταθετική βάση ώστε να είναι εφικτή η άρση του συνόλου των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Προτεραιότητα η αποτελεσματική διαχείριση των NPLs

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, βασική προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, με προτεραιότητα την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό θα επιδράσει θετικά στην οικονομική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω της αύξησης της προσφοράς τραπεζικών δανείων και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Παράλληλα, κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφενός θα βελτιωθούν περαιτέρω οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, αφετέρου θα απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι, εφόσον αναδιανεμηθούν προς τις πιο παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους, θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας.

Εφικτός ο στόχος για ένταξη στο QE, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - Απόλυτη καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή

Απολύτως εφικτό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ενταχθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. ο διοικητής της ΤτΕ.
Όπως είπε, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει «staff level agreement» στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2017, «αρκούν μόλις λίγες ώρες για να πάρει την επίμαχη απόφαση το δ.σ. της Ε.Κ.Τ.», συμπληρώνοντας πως το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι μία ισχυρή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Μάλιστα, όπως είπε, με αυτά τα δεδόμενα μπορεί να κάνει τη δική της ανάλυση για τη βασιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το τι θα συμβεί αν υπάρξει «Grexit».
«Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν ζήτημα δραχμής ή Grexit, το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι μία απλή υποτίμηση, όπως ίσως κάποιοι νομίζουν.
Είναι η απόλυτη καταστροφή.
Είναι αλλαγλη νομίσματος, με ότι αυτό σημαίνει», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, προσθέτοντας πως «η χώρα χρωστά σε ευρώ, σε ευρώ θα πρέπει να πληρώσει».
«Αν γυρίσουμε στη δραχμή, θα μας συλλαμβάνουν στα σύνορα», είπε με έμφαση ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει πως «ας προσπαθήσει κάποιος να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα, για να δούμε αν θα μπορεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης