Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Nexit, Frexit ή Grexit; - Οι χώρες που μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Βρετανίας εκτός ΕΕ

CNBC: Nexit, Frexit ή Grexit; - Οι χώρες που μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Βρετανίας εκτός ΕΕ
Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα δεν αποκλείεται να βαδίσουν στα χνάρια του... Brexit
Οι εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και πιθανότατα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα συζητήσεις για έξοδο από την ΕΕ κι άλλων χωρών.
Μάλιστα, το CNBC παρουσιάζει ποιες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Βρετανίας.
Σημειωτέον ότι σε αυτή τη… λίστα περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Nexit

Η πιθανότητα εξόδου της Ολλανδίας από την ΕΕ στο εγγύς μέλλον θα εξαρτηθεί από τις εκλογές και τις πιθανότητες νίκης του ευρωσκεπτικιστή Geert Wilders, του ηγέτη του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV).
Ο Wilders έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές της 15ης Μαρτίου του 2017.
Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ οι ριζοσπαστικές απόψεις του PVV φαίνεται να αποκλείουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας.
«Μόνο το PVV έχει κρατήσει ξεκάθαρη φιλο-Nexit στάση» αναφέρεται σε note της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, η ιστορίας της Ολλανδίας δείχνει ότι ένα δημοψήφισμα τέτοιας κλίμακας είναι απίθανο ενώ το εξαιρετικά περίπλοκο νομικό σύστημα της χώρας κάνει πολύ δύσκολο ένα δεσμευτικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το δημοψήφισμα κατέληγε σε ένα δεσμευτικό αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πολίτες δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ.

Frexit

H Marine Le Pen, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου (NF) έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους ένταξης της Γαλλίας στην ΕΕ, εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με το CNBC, οι πιθανότητες νίκης της Le Pen είναι περιορισμένες καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο θα χάσει είτε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Emmanuel Macron ή τον κεντροδεξιό υποψήφιο Francois Fillon.
Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη πόσο έξω έπεσαν οι δημοσκοπήσεις στην περίπτωση του Brexit και του Donald Trump, η Le Pen θα μπορούσε να τρέφει κάποιες ελπίδες για να νικήσει.
«Με πολλούς τρόπους, όλο αυτό θυμίζει την πορεία προς το Brexit» επισημαίνει σε σχετικό note ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν δώσει στην ηγέτη του Εθνικού Μετώπου μία στις πέντε πιθανότητες να γίνει πρόεδρος τον Μάριο, όμως ο Krämer εκτιμά ότι σε περίπτωση Frexit, η Ευρώπη θα είναι καταδικασμένη.

Grexit

Όσον αφορά στη χώρα μας, το CNBC επισημαίνει ότι το φάντασμα ενός πιθανού Grexit έχει αρχίσει να πετάει πάνω από την Ελλάδα καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ο Krämer εξέφρασε την ανησυχία ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ για περισσότερη λιτότητα δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την Αθήνα.
«Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, μια άλλη κρίση φαίνεται να είναι προ των πυλών» είπε χαρακτηριστικά.
«Χωρίς αμφιβολία θα τελειώσει με τον απαραίτητο συμβιβασμό μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ διαφορετικές απόψεις, τα πράγματα πιθανότητα θα έχουν φτάσει σε τόσο κρίσιμο σημείο που μια νέα ελληνική κρίση μπορεί να είναι απαραίτητη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο», κατέληξε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης